Følg Lunner kommune på Facebook og Instagram. Der finner du flere bilder og videoer.

Vi minner om følgende døgnåpne vakttelefoner:

  • Ring 110 hvis det gjelder liv og helse eller skade på større verdier.
  • Vakttelefon for vann og avløp: 975 27 009

Kontakt forsikringsselskapet ditt ved skader på eiendom.

Les mer om erstatningsordninger ved naturskader her: Hvem kan du kontakte ved naturskader?

Oppdatering 16. august kl 08.00:

I går regnet det jevnt, men nå meldes det om flere dager med opphold - og til og med sol. Vannstanden har gått betydelig ned sammenlignet med under uværet forrige uke. Lunner Almenning melder om følgende status for skogsveger:
Vestsiden:

  • Fjellsjøvegen er kjørbar for de som har tilgang.

Østsiden:

  • Nysetervegen fra Grua til Brovoll er stengt med bom og bukk, utbedringer pågår.
  •  Avaldsjøvegen er åpnet igjen.
  • Midtlivegen, Pipervegen og Råsjøvegen er åpne og i relativt god stand. Kjør uansett forsiktig.
  • Råsjøkrysset til Brovoll er åpen. Stedvis punkter med større skader, kjør forsiktig og på eget ansvar.
  • Brovollvegen over til Søndre Oppdalen er åpen. Stedvis punkter med større skader, kjør forsiktig og på eget ansvar.

Oppdatering 11. august kl 14.00:

  • Vi fortsetter arbeidet med å reparere ødelagte kommunale veger.
     
  • Bjørgevegen, som har vært stengt fra Gran-siden siden mandag, åpnet igjen i ettermiddag.

Oppdatering 10. august kl 16.30:

 I ettermiddag avsluttet vi kriseledelsens håndtering av "Hans" her i Lunner kommune, og vi går dermed tilbake til normal beredskap og drift. Her er siste oppdatering:

  • Vannstanden i Mylla dam og Harestuvannet, som vi har overvåket spesielt de siste døgnene, er på vei tilbake.
  • Vær forsiktig og hold avstand til elver, bekker og vann! Det er fortsatt store vannmengder.
  • Vi er i gang med å reparere veger som er ødelagt av uværet, og fortsetter med dette i dagene framover.
  • Vakttelefonene for veg, vann og avløp er døgnåpne.

Oppdatering 10. august kl 08.00:

Farevarsel for flom er nedjustert til oransje nivå i vårt område, og det ser ut til at den uforutsigbare situasjonen rundt «Hans» er over i Lunner. Vi vet at mange har fått skader på hus og eiendom, og at mye arbeid gjenstår, men vi er lettet over at vi har sluppet unna store, dramatiske hendelser her i kommunen vår. Varme tanker går til kommuner nordover og vestover som har opplevd, og fortsatt opplever, mer dramatiske konsekvenser av ekstremværet «Hans» enn i vår kommune 

Her er en statusoppdatering etter natta:

  • Vann med svært høy vannstand ble sjekket og målt igjen i går kveld. Mylla dam er fortsatt veldig høy, men situasjonen er stabil. Harestuvannet har gått litt tilbake. I går kveld la Lunner- Gran brann og redning ut sandsekker rundt Harestua Kro.
  • Vakttelefonen til VVA har vært stille gjennom natta.
  • Det er ingen indikasjoner på at kvaliteten på drikkevannet i Lunner kommune er påvirket av uværet. For sikkerhets skyld ble det tatt nye vannprøver i går. Siden Gran kommune har vannverk som er ute av drift, leverer det interkommunale vannverket på Grøa nå vann til flere innbyggere i nabokommunen enn vanlig. Dette påvirker ikke drikkevanns-leveranser til innbyggere i Lunner. Det er mye vann å ta av!
  • Lunner Almenning melder at alle skogsbilveger fortsatt er stengt.
  • Det er ikke lenger omkjøring for privatbiler på Riksveg 4 mellom Roa og Lunner.

Fra ekstremværet "Hans" begynte å gjøre seg gjeldende søndag kveld, til i dag tidlig har det kommet 112 millimeter nedbør i Lunner - og da var det allerede vått fra får. Fra mandag til tirsdag kom det 67,9 millimeter, som er den fjerde største nedbørsmengden på et døgn siden 1895. Her kan du lese intervjuet med Hans Erik Flatla ved Lunner målestasjon.

Oppdatering 9. august kl 16.00:

Kriseledelsen vært på befaring ved Mylla dam og Harestuvannet i formiddag, og vi har også hatt folk ute for å sjekke vannmengdene på Skjerva. Lunner Almenning har hentet inn en dam-ekspert til å vurdere vannmengde i Mylla og tåle-evnen til demningen. Konklusjonen er at det ikke er behov for å gjøre noen krise-tiltak. Vannstanden i Harestuvannet er også høy, men det forventes at den vil synke utover kvelden så sant de oppdaterte værprognosene stemmer. Det vil bli tatt flere målinger av vannstander utover ettermiddagen/kvelden.

Veg, vann og avløp melder om at vannet er på vei ned flere steder, og at situasjonen ser rolig ut. Vi minner om at vakttelefonen er åpen hele døgnet. Ta kontakt på 975 27 009.

Helse fortsetter med økt beredskap til og med torsdag.

Det er ingen i Lunner kommune som er blitt evakuert på grunn av «Hans», men i går ettermiddag la vi til rette for at en familie fikk alternativ overnatting som et forebyggende tiltak.

Lunner-Gran brann og redning og politiet har fortsatt økt beredskap, men flytter flere ressurser over til nabokommuner for å hjelpe til der.

Nå er det meldt lite nedbør i kommunen vår utover ettermiddagen/kvelden, og vi krysser fingre for at værmeldingen stemmer. Klokken 15.00 i dag nedjusterte NVE farevarsel for flom fra rødt til oransje nivå for Lunner kommune.

Oppdatering 9. august kl 07.00:

Lunner - Gran Brann og Redning og hjemmetjenesten har hatt god hjelp fra sivilforsvaret gjennom natta. Vassdrag og andre utsatte steder er sjekket regelmessig. Alle planlagte besøk fra hjemmetjenesten er blitt gjennomført, selv om framkommeligheten på vegene kan være utfordrende.

Veg, vann og avløp i Lunner kommune har også sjekket utsatte steder gjennom natta.
Ingen kommunale veger er stengt, men det er fortsatt mye vann i vegbanen enkelte steder. Kjør forsiktig! Det er fortsatt omkjøring for personbiler på Riksveg 4 mellom Lunner og Roa, og det er vann i vegbanen i omkjøringsvegen (Rypsekkvegen).

Vannstanden er høy blant annet i Mylla og Harestuvannet, mens vannføringen i Vigga er noe synkende. Vi sjekker vassdragene regelmessig utover dagen. Det er svært farlig å gå nær vannmassene. Hold god avstand!

Ifølge siste værmeldinger ser det ut til at det blir mindre nedbør enn ventet i dag. Vi krysser fingre! Det er fortsatt rødt farevarsel i området vårt.

Oppdatering 8. august kl 21.00:

Nå er det sterk vannføring og høy vannstand i elver, bekker og vann i Lunner.

  • Politiet og Lunner - Gran Brann og Redning understreker at det er svært farlig å gå tett på vannmassene, og ber innbyggere holde god avstand.
     
  • I kveld og i natt vil brann- og redning med hjelp fra sivilforsvaret og ansatte på veg, vann og avløp i Lunner kommune følge tett med på utsatte områder i kommunen. Det er også styrket beredskap innen helse.
     
  • Ellers er det ingen endring i status for veger siden vi la ut informasjon tidligere i ettermiddag. Ingen kommunale veger er stengt.

  • Vi kommer med ny oppdatering i morgen tidlig.

Oppdatering 8. august kl 14.30:

  • Ingen kommunale veger i kommunen er stengt, men det er dårlig framkommelighet flere steder på grunn av at vann har skåret inn i vegbanen. Noen private veger er stengt, og vi har hatt ansatte ute for å sikre mot skader. 
     
  • Røstetunnelen på Riksveg 4 er åpnet igjen for trafikk. I ettermiddag var det fortsatt omkjøring for privatbiler på Riksveg 4 mellom Lunner og Roa. For status på riksveger og fylkesveger: Sjekk nettsidene til Statens vegvesen.
     
  • Det er høy vannstand i sterk vannføring i vann, elver og bekker. Vi følger situasjonen nøye. Hold avstand til vannmassene!

Les mer her: Her finner du siste oppdatering om ekstremværet "Hans" i Lunner kommune.

Oppdatering 8. august kl 06.30: 

Kriseledelsen i Lunner har hatt møte nå på morgenen, og det meldes om en rolig natt. I likhet med i går kveld er det ingen kommunale veger i Lunner som er stengt, men det er fortsatt omkjøring på Riksveg 4 mellom Lunner og Roa.

  • Vi har hatt folk ute i natt fra veg, vann og avløp for å følge med på vannsituasjonen. 
  • Det er ventet mer nedbør i dag og i morgen. Vi oppfordrer alle til å ta forholdsregler: Hold dere unna bekker og elver, vær forsiktig hvis dere skal ut å kjøre, hold stikkrenner åpne for grus og jord.
  • Vi kjenner til at det er private veger som er ødelagt. Innbyggere som trenger hjelp kan ta kontakt med kommunen.

For status på riksveger og fylkesveger: Sjekk nettsidene til Statens vegvesen.
Yr.no har en egen kartradertjenesten som viser nedbørsutviklingen de nærmeste 90 minuttene.

Oppdatering 7. august klokken 23.00:

Vi har økt beredskap og har folk på jobb hele natta for å bistå der det trengs. Vi vet at mange innbyggere også hjelper hverandre. Takk til dere!

  • Vær forsiktig og hold god avstand til bekker og elver!
  • Stengte veger og vanskelige kjøreforhold: Vi har i kveld ingen kommunale veger som er stengt, men utfordringene på vegene skifter fra time til time. Det har også vært flere uframkommelige vegstrekninger (Riksveg 4, private veger m.m.) gjennom dagen, og Røstetunnelen på Riksveg 4 er fortsatt stengt nå mandag kveld. For status på riksveger og fylkesveger: Sjekk nettsidene til Statens vegvesen.
  •  Vi oppfordrer alle om å unngå unødvendig ferdsel og reiser. Hvis du må kjøre, så kjør forsiktig!
  • Hjemmetjenesten vil kunne få problemer med å komme seg rundt til innbyggerne på grunn av stengte veger. Der det blir forsinkelser, eller hvis besøk blir avlyst, vil hjemmetjenesten ta kontakt.

Mer informasjon om hvordan ekstremværet "Hans" berører Lunner kommune finner du på nyhetssidene våre. Lunner kommune har hatt økt beredskap gjennom helgen, og satte krisestab mandag ettermiddag.

Andre relaterte nyhetsartikler fra 6. og 7. august: