Hans Erik Flatla fra Kalvsjø har ansvaret for Lunner målestasjon som leverer vær-data til Meteorologisk institutt. Fra søndag kveld til i dag klokken 06.00 har han målt til sammen 112 millimeter nedbør takket være "Hans", som han pussig nok deler navnet med.

Mellom klokken 08.00 mandag 7. august og klokken 08.00 tirsdag 8. august kom det 67,9 millimeter nedbør i Lunner. Det er den fjerde største nedbørsmengden på et døgn siden 1895.

Unormalt vått i forkant

- Nedbørsrekorden kom i august i fjor da det ble målt 94,6 millimeter nedbør på et døgn. Det som har gjort situasjonen med ekstremværet "Hans" så spesiell er at det har vært så mye nedbør i forkant, både de siste dagene før og gjennom hele juli. Når grunnen er så mettet, skaper det problemer, sier Flatla.

Fra fredag 4. august til og med tirsdag morgen har det kommet  til sammen 142 millimeter nedbør i Lunner - og da hadde vi nettopp lagt bak hos en våt juli-måned. 

I juli kom det til 162,2 millimeter nedbør, mens det normale for denne sommermåneden er 86 millimeter.

Mye vær hittil i år

Statistikken viser at det har vært "mye vær" hittil i år.

- Vi hadde et stort snøfall mot slutten av april. Fra 24. til 25. april var nedbørsmengden over 40 millimeter, og døgnet etterpå kom det også et stort snøfall. Så fikk vi to svært tørre månedere i mai i juni der avviket fra normal-år var på henholdsvis 52,5 og 55,6 millimeter mindre nedbør enn det som er vanlig, forteller Flatla.

Så kom all nedbøren i juli, med en regnværs-topp på 37,2 millimeter mellom 24. og 25. juli.

Hittil i 2023 har det til sammen kommet over 638 millimeter nedbør i Lunner.

- Det normale for perioden januar og ut hele august måned er 499,9. Nå ligger vi allerede mer enn 138 millimeter over normalen, og vi er bare helt i starten av måneden, sier Flatla.