Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) og Meteorologisk insitutt varsler  om mulig flom- og jordskredfare i forbindelse med de store nedbørsmengdene som er ventet mandag og tirsdag. Ekstremværet "Hans" kan gi over 80 millimeter nedbør i løpet av 24 timer og over 100 millimeter i løpet av mandag og tirsdag. 

Søndag formiddag ble varselet oppgradert til rødt nivå, som er høyeste nivå for farevarsel.

Ifølge oppdaterte prognoser fra Meteorologisk institutt søndag kveld vil det regne "normalt" gjennom natten, men nedbøren vil øke betraktelig fra mandag formiddag og utover ettermiddagen/kvelden.

På grunn av uvanlig mye nedbør kan veger og bruer bli stengt. Vannføringen i elver og bekker vil også kunne øke betraktelig. Det kan føre til oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, særlig nå som jorden allerede er mettet av vann etter mye regn gjennom hele juli.

Dette bør du gjøre

  • Kjør forsiktig! Mye vann i vegbanene fører til vannplaning og dårlig sikt.
  • Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder, som for eksempel i kjellere, og flytt biler og gjenstander som står tett plassert ved bekker og elver.
  • Hold deg unna bekker og elver med stor vannføringer.
  • Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord, grus, kvist og løv slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

Les om råd til privatpersoner på varsom.no.