Amming og morsmelkerstatning

Morsmelk er den aller beste maten for babyen, hvis babyen vokser som den skal og mor trives med amming. 

Hvorfor er morsmelk bra for babyen?

  • Fettet i morsmelk er gunstig for utviklingen av hjertet og synet. 
  • Jernet i morsmelk tas lett opp av barnet (i motsetning til i erstatningsmelk). 
  • Morsmelk inneholder hormoner og vekstfaktorer som gir ideell utvikling av tarmen. 
  • I morsmelken finnes protein, sukker og fett i perfekt blanding, som forandrer seg med barnets alder og behov. 
  • Melken smaker forskjellig ettersom hva mor spiser. Dermed blir barnet vant med forskjellige smaker.

Morsmelken beskytter barnet mot infeksjoner, fordi mor lager antistoffer som bekjemper både bakterier og virus, og gir det videre til barnet gjennom melken.

Barn som får morsmelk de første seks måneder har:

  • Lavere risiko for utvikling av sukkersyke senere i livet
  • Mindre og senere utbrudd av symptomer hvis de er disponert for allergi
  • Mindre risiko for diare, forstoppelse og omgangssyke

Tips

  • Husk at morsmelk kan brukes som nesedråper dersom barnet er tett i nesen
  • Morsmelk er fint ved øyesekresjon og på sår hud

Amming skal ikke gjøre vondt

Hvis det gjør vondt å amme, kan det være at barnet har dårlig sugetak. I så fall kan du ta barnet fra brystet ved å stikke lillefingeren din inn i barnets munnvik slik at vakuumet oppheves. Så kan du prøve på nytt.

Amming kan være litt ømt og uvant de første dagene, men hvis du merker at du begynner å bli sår, så ta kontakt med helsestasjonen! 
Å melke ut noen dråper før barnet tar tak kan også virke avslappende på en sår brystknopp, og barnet slipper å suge så lenge før melka kommer. 

Morsmelkerstatning

Ikke alle trives med amming, eller ønsker å amme. Dersom barnet ikke får morsmelk, eller trenger mer melk enn morsmelken, må det få morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning kan gis fra fødselen av og brukes i hele første leveår. 

Spør oss på helsestasjonen hvis det er noe du lurer på om amming og morsmelkerstatning. Vi vil gjerne hjelpe deg! 

Barn under ett år skal ikke ha honning!

Honning er et næringsrikt og naturlig næringsmiddel, men det skal ikke gis til spedbarn under 12 måneder, fordi det kan føre til spedbarnsbotulisme.

Spedbarnsbotulisme er en matbåren botulisme som kan opptre hos spedbarn hvis de får i seg sporer av bakterien Clostridium botulinum. Dette er en vanlig jordbakterie som finnes i naturen. Bakteriesporen kan spire i tarmen og produsere botulinumtoksin. Botulinumtoksinet er et giftstoff som tas opp av tarmen og spres via blodet til nervene. Konsekvensen kan være slapphet, redusert sugerefleks, vanskeligheter med å svelge, lammelser og pusteproblemer. Prognosen for full helbredelse er i dag svært god, men pasienten må til sykehus straks.

Forgiftningen kan skje fordi spedbarnet, i motsetning til barn over ett år og voksne, ikke har en god nok utviklet tarmflora til å kunne motstå infeksjonen.  Når barnet er over ett år, har den naturlige bakteriefloraen i tarmen utviklet seg slik at bakterien vil bli drept av de andre bakteriene i tarmen.

Det er ikke farlig for verken gravide eller ammende å spise honning, da det her er morens tarmflora som vil drepe eventuelle bakteriesporer. 

Alle som oppholder seg rundt barnet må ha god hygiene og vaske hendene godt etter å ha spist honning for å unngå kryssforurensning. Dette gjelder alle som skal være sammen med barnet eller gi det mat. Du bør heller ikke bruke kremer og kosmetikk som inneholder honning, eller smøre honning på sår eller lignende. Det frarådes også å smøre honning på såre brystvorter da dette kan komme over i barnets munn.