Helgen 2. og 3. september blir det kulturhistoriske dager for hele familien. DNT Hadeland, Lunner historielag, Lunner husflidslag, Kulturhistoriske Vestre Lunner og flere velforeninger i samarbeide med Lunner kommune og Viken fylkeskommune står bak arrangementene.

Bygdedag og kulturhistorisk vandring lørdag

Lørdag 2. september blir det full dag på Roa og i Oppdalen, med vandring langs den nye Roa-stien, Kjærlighetsstien og Kongevegen til tidligere Haakenstad landhandleri. Det blir busstransport for dem som ikke kan eller vil gå turen. Arrangementet er et samarbeid mellom Lunner Husflidslag, Lunner historielag, Roa vel og Søndre Oppdalen vel. 

Arrangementet starter ved Lunner bibliotek (Frøystad) klokken 10.00, med åpning av ordfører Harald Tyrdal, foredrag om Roas nyere historie og servering. Vandringen starter cirka klokken 10.45. Samtidig vil en buss transportere dem som trenger det til Håkenstad. 

Åpning av Roa-stien 

Vandringen vil gå langs deler av den nye Roa-stien, og markerer en offisiell åpning av denne. Fra Roa Auto går turen opp "Kjærlighetsstien" til Søndre Oppdalen og Hovlandsvegen.

Etter å rundet over Hovlandstoppen, går turen inn på "Den Bergenske Kongevegen" i retning Haakenstad Landhandleri. Her har det vært skysstasjon siden vegens opprinnelse, lenge før det ble landhandel. Her blir det også denne dagen en pust i bakken med aktiviteter, servering foredrag og demonstrasjon av matlaging i kokegroper, en eldgammel metode for varmebehandling av kjøtt og fisk.

Du kan være med på hele dagen og turen, eller deler av den. Se oversikt over busstider nederst i saken. Du kan også benytte egen bil til Håkenstad, men på grunn av begrenset parkering oppfordrer vi til å unngå dette hvis det er mulig. 

Program for lørdagen - med busstider:

  • 10.00: Oppmøtested: Ved Lunner bibliotek på Frøystad. Åpning ved ordfører Harald Tyrdal. Foredrag om Roas nyere historie ved Ole Gulbrand Rudsengen. Servering av kaffe og kringle.
  • 10.45: Vandring langs nye og eldgamle stier - Roastien - Kjærlighetsstien - Kongevegen  - til Haakenstad landhandel og skysstasjon. Turen er kupert, og tar mellom 1 og 1,5 time.  
  • 11.00: Buss fra Frøystad til Håkenstad for dem som ikke ønsker å gå.
  • 11.15: Arrangementet/aktiviteter på Haakenstad for de som kommer med buss/bil: Perling (Lunner Husflidslag), spikking (Lunner Husflidslag med Martin Driveklepp som instruktør), diverse aktiviteter.
  • 12.00 - 12.15: Beregnet ankomst for vandrerne. Lunner Husflidslag serverer lapskaus, lapper og kaffe.
  • 12.30: Roy Stensrud informerer om skysstasjonen og Kongevegen. 
  • 13.00: Åpning av kokegrop. Ola Rønne, Norges fremste ekspert på kokegroper, og Ole Christian fra Viken fylkeskommune viser og forklarer. Smaksprøver av lammekjøtt.
  • 14.00: Vandring videre til Røste.
  • 14.30: Roar Kalvsjøhagen forteller om stedene i Tveita - "Bilitt" og "Stålitt."
  • 15.00: Bussen går fra Røste mot Frøystad. Bussen vil være på Frøystad cirka klokken 15.15.

Slik går bussen: 

  • 11.00: Frøystad - Håkenstad 
  • 14.00: Håkenstad - Frøystad
  • 15.00: Røste - Frøystad

Kulturminnedag på Grindvoll søndag

Søndag 3. september inviterer Kulturhistoriske Vestre Lunner til den tradisjonsrike kulturminnedagen på Øvre Vestern (Grindvoll) der "levende kulturarv" er satt på dagsordenen.

Arrangementet starter klokken 13.00 med kåseri av Stein Buan over temaet "Finneminner og andre kulturminner". Buan tar utgangspunkt i finneinnvandringa og ulike kulturminner fra Grindvoll-området. Sammen med Gisle Sløtte og Per Schanke vil Buan bruke sangtradisjonen for å levendegjøre kulturarven som følger i fotsporene fra finneinnvandringa.

I tillegg vil BirdLife Hadeland lokallag gjennomføre fugleaktiviteter med fuglekassesnekring og ringmerking.

I gamlebygningen på Øvre Vestern blir det mulighet til kjøpe ertesuppe lagd på gamlemåten og kaker bakt etter gamle oppskrifter.