I ukene framover skal økonomiplan med budsjett behandles av politikerne og legges ut på offentlig høring før endelig behandling skjer i kommunestyret i 14. desember.

- Vi går krevende år i møte med høy lønns- og prisvekst, høy rente, fortsatt høye strømpriser, flere innbyggere med omfattende tjenestebehov og endringer i befolkningssammensetningen med stadig flere eldre. Vi skal selvsagt fortsette å levere gode tjenester til innbyggere i kommunen vår, men det vil ikke være mulig å møte framtiden uten å tenke nytt i måten vi løser oppgavene på, sa kommunedirektør Dag Flacké da han la fram budsjettgrunnlaget for kommunestyremøtet.

Her kan du lese om hvordan budsjettprosessen foregår.

Her finner du forslag til økonomi- og handlingsplan 2024-2027 med budsjett 2024. Lenger ned i saken forklarer vi hvordan du kan finne fram i dokumentet.

Lavinntektskommune

Lunner kommune er en såkalt lavinntektskommune. Det betyr at Lunner har i underkant av 94 prosent av gjennomsnittet i Norge når det gjelder de frie inntektene.

Økningen i skatt og rammetilskudd er omtrent 35 millioner kroner sammenlignet med 2023. Det meste av økningen, 26 millioner kroner, er kompensasjon for lønnsvekst (4,9 prosent) og prisvekst (3,4 prosent). I tillegg skal økningen i skatt og rammetilskudd dekke oppgaveendringer (som blant annet lavere foreldrebetaling i barnehagene), økning i pensjonskostnader og økte demografikostnader. Det ligger ikke an til at statlige overføringene vil dekke disse kostnadene fullt ut.

Økonomisk ramme for 2023 videreføres

Til grunn for neste års budsjett, som er en del av den fireårige økonomiplanen, ligger det en økonomisk ramme på omtrent samme nivå som for 2023. 

- Samlet sett vil Lunner kommune i hovedsak kunne levere samme tjenester i 2024 som i 2023, men for området helse og mestring vil det bli spesielt krevende å tilpasse seg denne rammen. Her har det vært en stor utgiftsøkninger de siste årene, også i 2023, sier kommunedirektøren.

Kommunedirektøren understreker at selv om de økonomiske driftsrammene er på samme nivå som tidligere, må det gjøres kutt innenfor nåværende drift for å tilpasse driften til rammene.

Investeringer

I budsjettgrunnlaget ligger det ingen store nye investeringer, kun investeringer som det allerede er planlagt for. 

Eksempler på planlagte investeringer er oppgradering av Harestua skole (27,6 millioner i 2024) og ENØK-tiltak (10 millioner i 2024).

Endringer i befolkningssammensetningen

Også i Lunner kommune vil det bli endringer i befolkningssammensetningen i årene som kommer med en stor økning i antallet eldre. Lunner har en noe yngre befolkning enn mange andre kommuner. Den store veksten i antall eldre over 80 år vil først komme nå i den neste fireårsperioden. 

- Befolkningsendringen kombinert med utfordringer med å rekruttere kompetanse innenfor visse sektorer, gjør at vi må tenke nytt i måten vi jobber på. Vi må satse mer på tidlig innsats, vi må ha bedre samhandling mellom tjenestene og med innbyggerne, næringsliv og frivilligheten, sier Flacké.

Slik leser du forslaget til økonomi- og handlingsplan

Forslaget til økonomi- og handlingsplan for 2924-2927 finner du i Framsikt. Budsjett for 2024 = første år av økonomiplanen. 

  • Del 1: Her kan du lese kommunedirektørens innledning med en beskrivelse av dagens situasjon og utfordringsbildet framover. Her finner du også en nærmere beskrivelse av hvordan du kan lese hele økonomiplanen.
     
  • Del 2: “Grafikk og nøkkeltall”. Her finner du blant annet oversikt over forslag til drift og investeringer 2024 og utvalgte nøkkeltall. 
     
  • Del 3: “Sentrale kapitler”. Her finner du blant annet oversikt over befolkningsutvikling, forslag til gebyrer og egenbetalinger og mer om hovedtallene i budsjettforslaget.
     
  • Del 4: “Kommunens tjenesteområder”. Her finner du beskrivelse av dagens virksomhet for de ulike tjenesteområdene, og en beskrivelse av viktige vegvalg framover.
     
  • Del 5: “Vedlegg”. Her finner du vedlegg som forklarer gebyrer innenfor selvkostområdet og oversikt over interkommunalt samarbeid.