Budsjett og økonomiplan - hva er forskjellen?

Økonomiplanen er et styringsdokument for de neste fire årene. Økonomiplanen skal gjelde hele kommunens virksomhet og gi en realistisk oversikt over sannsynlige inntekter, forventede utgifter og prioriterte oppgaver i denne fireårsperioden.

Økonomiplanen har også en handlingsdel som beskriver hvordan kommunen skal møte utfordringer og gjøre prioriteringer.

Budsjettet for 2024 er første året i den fireårige økonomiplanen og viser inntekter, utgifter og prioriteringer det kommende året. Budsjettet er juridisk bindende, noe som betyr at det bare er kommunestyret som kan vedta eventuelle endringer. 

Budsjett og økonomiplan skal behandles og vedtas i kommunestyremøtet torsdag 14. desember.

Kommunedirektørens budsjettgrunnlag legges fram 9. november

I kommunestyremøtet torsdag 9. november legger kommunedirektøren fram grunnlaget for budsjett 2024 og resten av økonomiplanen for perioden 2024 – 2027. Dette har hele organisasjonen jobbet med i lang tid. Budsjettgrunnlaget er basert på innspill fra alle kommunale enheter og virksomheter og viser prioriteringer innenfor hvert område – og på tvers av områdene. 

Du kan se kommunedirektørens presentasjonen på kommunetv.no som livestream eller i opptak. Kommunestyremøtet denne dagen starter klokken 08.30, og kommunestyret behandler først den ordinære saklisten. 

Her kan du lese forslag til budsjett og økonomiplan (offentligjøres 9. november etter kommunedirektørens presentasjon for kommunestyret).

Formannskapet behandler budsjett og økonomiplan 29. november

Etter at kommunedirektørens grunnlag til budsjett og økonomiplan er lagt fram, er det de folkevalgte som overtar stafettpinnen. 

Budsjett og økonomiplan behandles i formannskapet 29. november, og deretter legges formannskapets innstiling ut på offentlig høring.  

Offentlig høring og behandling i rådene

Formannskapets innstilling til budsjett og økonomiplan blir lagt ut på kommunens hjemmesider under fanen «Høringer og kunngjøringer» etter formannskapsmøtet 29. november.

Høringsfristen er 13. desember klokken 12.00.

I høringsperioden behandles også budsjett og økonomiplan i de tre medvirkningsorganene: eldrerådet, ungdomsrådet og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. 

Si din mening innen 13. desember

Alle innbyggerne i Lunner kommune kan komme med høringsuttalelser til budsjettet for 2024 og resten av økonomiplanen. Du kan komme med ditt synspunkt eller forslag som enkeltperson, eller du kan gjøre det på vegne av en organisasjon, forening eller annet.

Å komme med en høringsuttalelse betyr ikke at du skal kommentere alt i budsjettet eller økonomiplanen. Du kan komme med innspill til enkeltsaker som du er opptatt av. Høringsuttalelser sendes til post@lunner.kommune.no.

Høringsfristen for budsjettet for 2024 og økonomiplanen for 2024 - 2027 er 13. desember klokken 12.00.

Budsjett og økonomiplan vedtas

Ifølge kommuneloven skal økonomiplanen for de neste fire årene og årsbudsjettet for det kommende året vedtas av kommunestyret før årsskiftet. 

Budsjett for 2024 og økonomiplan for 2024-2027 behandles i kommunestyremøtet 14. desember.