Vanntårnet i Lunner kommune står på listen over vernverdige jernbanebygninger i Norge, og er det eneste gjenværende vanntårnet langs Gjøvikbanen. 

Bane NOR er ansvarlig for å vedlikeholde jernbanens kulturminner. Rehabiliteringen av vanntårnet på Stryken utføres av Oslo Entreprenørbedrift AS, som fikk oppdraget gjennom Aktiv Eiendomsbedrift AS. 

- Å rehabilitere et slikt unikt og estetisk vakkert tårn er et spennende oppdrag. Nå skal tårnet settes i stand slik at det framstår som vakkert og solid i mange år framover, sier Thomas Jacobsen, som bor på Harestua og er daglig leder i Oslo Entreprenørbedrift AS. Firmaet har sentral godkjenning for antikvarisk rehabilitering.

Sørget for vann til damptogene

Vanntårnet ved Stryken stasjon ble tegnet av Paul Due og sto ferdig til åpningen av Gjøvikbanen i år 1900 (kilde: snl.no). Langs de eldste jernbanestrekningene i Norge var det plassert flere slike vanntårn. Tårnene skulle sikre rask påfylling av vann til lokomotivenes vannbeholder. 

Vanntårnene ble vanligvis bygget i to-tre etasjers høyde, med vanntanken øverst og en ovn i første etasje for å sikre av vannet ikke frøs om vinteren. De første vanntårnene ble bygget i tre, og deretter gikk en over til å bygge i tegl og stein.

Siden tårnene var godt synlig for alle som passerte med tog, ble det lagt vekt på den estetiske utformingen av dem. De skulle altså ikke bare ha en praktisk funksjon, men også være pene å se på.

Rehabilitering etter antikvariske prinsipper

Vanntårnet på Stryken er bygget av brun/rød teglstein og kalkmørtell. Vann fra ødelagte og manglende nedløp samt feil overflatebehandling utført på 1980-tallet, har gjort at stein har gitt frostsprengning i teglsteinen og forvitring av mørtelfugene.

I rehabiliteringsarbeidet byttes nå alle frostsprengte steiner ut med nye. Hele tårnet sandvaskes for å vekk gammel overflatebehandling, og ny overflatebehandling legges på. Mellom steinene legges det såkalt "pølsefuger" etter en spesiell teknikk som ble brukt fra den tiden tårnet ble bygget. I tillegg byttes det ut to dører og knuste vindusglass, og det settes opp nye nedløpsrenner. 

- Vi bruker en historisk riktig kalkmørtel, type: NHL, og når rehabiliteringen er ferdig vil tårnet få en gråere farge enn i dag. Vi skulle selvsagt gjerne ha beholdt rødfargen, men det viktigste er å få rehabilitert det i et riktig materiale som tåler mye og varer lenge, sier Jacobsen.

Ferdig i slutten av august

Mye av rehabiliteringsarbeidet er allerede gjort. Når Bane NOR stenger jernbanestrekning for annet vedlikehold 7. august, vil Oslo Entreprenørbedrift benytte anledning til å gjøre arbeidet på den delen av tårnet som ligger rett ved jernbaneskinnene.

Når tårnet er ferdig, håper Thomas Jacobsen at mange tar seg tid til å stoppe opp og ta en titt på det. 

- Av sikkerhetsmessige grunner, kan en ikke gå helt inn på området der tårnet står, men det er fint å se det på avstand også. Dessuten håper jeg mange legger merke til det når de passerer det med tog, sier han.