For første gang ble det arrangert kulturhistorisk helg i Lunner kommune. En rekke lag og foreninger bidro, i samarbeid med Lunner kommune, Viken fylkeskommune til to innholdsrike dager.

- Stor takk til DNT Hadeland, Lunner historielag, Lunner husflidslag, Roa vel, Søndre Oppdalen vel, Grindvoll vel, Kulturhistoriske Vestre Lunner og Lunner Frivilligsentraler som sammen med representanter fra Lunner kommune og Viken fylkeskommune har planlagt og lagt til rette for denne helgen, sa ordfører Harald Tyrdal da han åpnet de kulturhistoriske dagene lørdag formiddag.

Historiefortellinger, vandring og åpning av Roa-stien

Det var tett med folk i finværet på Frøystad lørdag formiddag da den kulturhistoriske helgen startet med åpning av ordføreren og foredrag om Roas nyere historie ved Ole Gulbrand Rudsengen. 

- Vi skal se og oppleve kulturminner, bevege oss i dem og bruke dem til aktivitet - det må være den perfekte kombinasjonen. Og når det samtidig blir til noe vi gjør sammen blir vår lokale identitet enda sterkere, sa ordfører Tyrdal i åpningstalen sin.

Så kunne den kulturhistoriske vandringen starte. Første etappe gikk langs Vigga, og markerte også den offisielle åpningen av Roa-stien.

Deretter gikk turen videre opp "Kjærlighetsstien" til Søndre Oppdalen og Hovlandstoppen, og derfra inn på kongevegen til gamle Haakenstad Landhandleri, som tidligere var skysstasjon langs kongevegen. Her var det aktiviteter, foredrag, servering og demonstrasjon av matlaging i kokegroper, før den kulturhistoriske vandringen gikk videre til Røste - og deretter tilbake til Roa.

Finnetradisjoner i tradisjonsrikt arrangement

På Grindvoll har kulturminnedagen blitt en populær tradisjon, og i år ble arrangmentet på Øvre Vestern en del av den kulturhistoriske helgen.

- Takk til dere som bidrar med dugnadsinnsats for å gjennomføre den årlige kulturminnedagen her på Grindvoll. Dere løfter fram kulturhistorie og kulturminner som er viktig for alle som bor i Lunner, og dere bidrar til å gjøre Lunner til et bedre sted å bo, sa ordfører Harald Tyrdal, som var til stede på åpningen søndag.

Årets tema var finnekultur. Om lag hundre deltakere møtte opp på Øvre Vestern i dag for å høre trioen Stein Buan, Gisle Sløtte og Per Schancke spille og fortelle fakta og anekdoter om finnekulturen på Hadeland, delta på aktiviteter i regi av BirdLife Hadeland og kjøpe tradisjonsmat i Gamlebygningen.

Hvor kommer du fra?

Slik åpnet ordføreren talen sin lørdag. Her kan du lese hva ordfører Harald Tyrdal sa da han åpnet de kulturhistoriske dagene:

"Hvor kommer du fra?" Det spørsmålet har vi alle stilt og blitt stilt mange ganger. Det er noe av det første vi vil vite, når vi treffer noen. Hvor vi kommer fra er selvsagt viktig for hvem vi er, identiteten vår. "Der vi kommer fra" er ikke bare et sted - et punkt på kartet - et navn på et skilt. Det er også folka, kulturen, det vi gjør sammen. Det som skjer nå, og det som har skjedd - historien.

Denne sommeren har vi kunnet se de originale Bronsebukkene på utstilling på Hadeland folkemuseum, og vi har kunnet se et flott spel om dette fantastiske funnet. Vi er nok mange som kjenner at slike opplevelser gjør noe med følelsen av å leve i et område med lange historiske røtter. Og selv om Bronsebukkene er viktige, er kommunen vår rik på minner om en fortid med mange spennende kapitler, som hver for seg er en del av hva og hvem vi er i dag. I dag og i morgen skal vi oppleve noen av dem.

I dag starter de nasjonale kulturminnedagene, som skal minne oss om nettopp disse tingene. Ikke nok med det, i dag starter også Friluftslivets uke. Arrangementet i dag, og på Grindvoll i morgen, feirer dem begge. I dag skal vi åpne en ny sti - Roastien - som har blitt mulig gjennom fantastisk dugnadsinnsats, og vi skal koble den med en av de eldste ferdselsårene vi kjenner - den Bergenske kongevegen. Vi skal se og oppleve kulturminner, bevege oss i dem og bruke dem til aktivitet - det må være den perfekte kombinasjonen. Og når det samtidig blir til noe vi gjør sammen nå - i dag, blir virkningen og betydningen for vår lokale identitet enda sterkere. Dagens aktiviteter er morgendagens kulturminner - vi lager nye kulturminner her i dag.

Dette er første gang vi markerer kulturhistoriske dager med to samordnede arrangement. På Grindvoll har Kulturhistoriske Vestre Lunner i flere år hatt en slik dag, med utgangspunkt i funnene av Bronsebukkene og den nye Kulturstien. Dette har vært noe hele grenda der har sluttet opp om, og har også tiltrukket seg besøkende fra andre grender. At de nå i år strekker ut en hånd og bidrar sterkt til dagens arrangement på Roa og Søndre Oppdalen, i tillegg til sitt eget i morgen, er gledelig, og knytter bånd på tvers av hele bygda. Jeg tror også det styrker deres eget arrangement. Å kjenne hverandre bedre er det første steget for å bygge en felles identitet.
Nettopp dette - å styrke vår felles identitet gjennom å knytte bånd - lære om og ta eierskap i vår felles lokale historie, kultur og ikke minst natur - er viktige mål for Bygdemiljøpakkeprosjektet til Viken fylkeskommune, som Lunner er en del av. Vi vil få takke folkene fra fylkeskommunen spesielt, for støtte, bistand og pådriverhjelp for å få dette til. De bidrar også i dag med en demonstrasjon av kokegrop, oppe på Håkenstad.
Vi vil aller mest få takke DNT Hadeland, Lunner historielag, Lunner husflidslag, Roa vel, Søndre Oppdalen vel, Grindvoll vel, Kulturhistoriske Vestre Lunner og Frivilligsentralen - som har planlagt og lagt til rette for dette.

Jeg ønsker dere alle to gode dager, og at dette blir starten på en god tradisjon som knytter "bygda" vår tettere sammen.
Jeg erklærer med dette Kulturminnedagene og Friluftslivets uke i Lunner, for åpnet!