Dette er et digitalt kurs for foreldre og foresatte. Kurset passer også for fagpersoner som jobber med barn og unge. Kurset går over to dager, torsdag 25. og fredag 26. januar, klokka 09.00–14.00 begge dager.

Kurset er gratis og gjennomføres digitalt. 

Kursholdere er Christine Blom og Marte Brenne Nordstoga, begge psykologspesialister og sertifiserte kursholdere. Kurset er et samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten (BUP) og Gran kommune.

Emosjonsfokusert ferdighetstrening

Kurset handler om emosjonsfokusert ferdighetstrening. 

Å være forelder er en utfordrende oppgave! Det er en stor jobb å skulle håndtere et barn sine følelser samtidig som man håndterer sine egne. Når følelser ikke håndteres på en god måte kan familier komme inn i vanskelige mønstre og krevende livssituasjoner som tærer på energi og livskvalitet.

Barnet kan bli sint, stille, engstelig, deprimert, utagerende, skamfullt eller på ulike vis utfordre grensene foreldrene ønsker å sette. Foreldrene kan igjen bli sinte, fortvilet, bekymret for fremtiden, føle avsky overfor barnets atferd eller bli overdrevent ettergivende eller strenge. Vi kan bli dårlige utgaver av oss selv og mislike oss selv som forelder. Uansett hvilket mønster deres familie er i, kan man gjøre noe med det. Vi vet at alle foreldre vil, og vi tror alle kan.

Innføring i sentrale ferdigheter

På dette kurset får du en innføring i fire sentrale ferdigheter for følelsesbevisste foreldre. Ferdighetene tar utgangspunkt i metoden Emotion Focused Skills Training for Parents (EFST), som er en anerkjent vitenskapelig metode for å håndtere følelser i foreldrerollen. Disse ferdighetene er:

  • Empatisk validering: Hvordan møte et barns følelser på en god måte som lærer barnet ditt å forstå, tåle, kunne håndtere og ikke skamme seg over egne følelser?

  • Grensesetting: Hvordan kunne sette grenser for barnet ditt på en sunn og fleksibel måte?

  • Reparasjon: Hvordan reparere med barnet ditt og si unnskyld når du har gjort noe dumt eller feil som barnet ditt har fått vondt av?

  • Håndtering av egne følelser: Hvordan kan dine egne følelser og emosjonelle sår stå i veien for at du får gjort det beste for barnet ditt, og hvordan overkomme det?

Kurset er opplevelsesbasert, med en blanding av teori, øvelser og egenarbeid. Det fordrer høy deltakelse og en villighet til å kunne utforske egne følelser i møte med ditt barn, da vi vet at det gir best utbytte. 

Kursholdere: Christine Blom og Marte Brenne Nordstoga, begge psykologspesialister og sertifiserte kursholdere ved Institutt for Psykologisk Rådgivning Oslo (IPRO). IPRO har bred erfaring med EFST og er nylig gått i gang med et stort forskningsprosjekt der hele 250 familier har gått gjennom tilbudet. 

Slik deltar du på kurset

Kursdagene er 25. januar og fredag 26.januar, klokken 09.00-14.00 begge dager. 

Påmeldingfrist: 23. januar

Du melder deg på ved å sende en e-post til kommunepsykolog i Gran, Marte Brenne Nordstoga, marte.brenne.nordstoga@gran.kommune.no.

I e-posten trenger du bare å skrive at du ønsker å melde deg på. Etter påmelding vil du få tilsendt kursmateriell og informasjon om pålogging.

Kurset gjennomføres digitalt via møteplattformen Norsk helsenett, joinDet er en stor fordel å ha øvelsesheftet «Styrket av følelser» foran seg i papirform under kurset. 

Slik kobler du deg på: 

  • Bruk helst google chrome som nettleser. Gå til denne adressen: https://join.nhn.no/webapp/home 
  • Skriv inn fornavnet ditt/deres og initialer på etternavn. 
  • Trykk på video-ikon, tast inn 718878 i linja i høyre hjørne (der det står «skriv inn adressen eller nummeret du vil ringe») og trykk delta. 
  • Får du spørsmål om pin-kode? Det kan du hoppe over det - trykk bare delta.
  • Hvis du har problemer med pålogging, kan du ringe 409 15 926 (Marte).
  • Bildet og lyd fra de andre deltagerne kommer ikke opp, men det står i chatten hvem som kobler seg på og av. 

Tilbakemeldinger fra flere tidligere deltakere: 

  • Jeg tror jeg og barna kommer til å få en bedre relasjon enn vi har nå
  • Jeg vil bruke det vi har lært på kurset daglig fremover
  • Det var nyttig å få tro på at jeg skal klare det
  • Jeg vil absolutt anbefale kurset til andre foreldre. Alle foreldre burde ta kurset!
  • Takk =) Dere har gitt meg mye =)