​​​​​​​Å vedta økonomi- og handlingsplan for den kommende fireårsperioden, inkludert budsjett for det kommende året, er en stor og viktig sak for alle kommunestyrer, og slik er det også i Lunner. 

I dag ble økonomi- og handlingsplan for 2024–2027, som også inneholder budsjett for 2024, vedtatt. Gebyrer- og betalingssatser for 2024 ble vedtatt som en egen sak.

Midt i budsjettbehandlingen fikk kommunestyret hyggelig overraskelsesbesøk fra Roa barnehage. 

Krevende utgangspunkt

Da kommunedirektør Dag Flacké la fram budsjettgrunnlaget for kommunestyremøtet i begynnelsen av november, la han vekt på at det er en krevende økonomisk situasjon med høy lønns- og prisvekst, høy rente, fortsatt høye strømpriser, flere innbyggere med omfattende tjenestebehov og endringer i befolkningssammensetningen med stadig flere eldre. 

Lunner kommune er dessuten en såkalt lavinntektskommune. Det betyr at Lunner har i underkant av 94 prosent av gjennomsnittet i Norge når det gjelder de frie inntektene.

Etter at forslaget ble lagt fram, har økonomiplan og budsjett blitt behandlet i formannskapet, ungdomsrådet, eldrerådet og i rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Formannskapets budsjettforslag ble deretter lagt ut til offentlig høring. 

Ekstra midler til grunnskole og frivilligheten

I dag ble formannskapets forslag behandlet i kommunestyret. Under behandlingen kom alle partier med noen endringsforslag til selve budsjett-tallene og med noen verbalforslag. 

Her er endringsforslagene som fikk flertall, og dermed blir lagt inn i økonomi- og handlingsplanen for 2024–2027:

  • Grunnskolen får to millioner mer i driftsbudsjettet for 2024, og det legges inn tilsvarende i økonomiplanen for 2025 og én million i 2026. Økningen skal gå til forebyggende tiltak.
  • Lunner frivillighetsentraler får 450 000 kroner til økt stillingsressurs.
  • Det bevilges 300 000 kroner til Aktiv sommer 2024. 
  • Foreslått økning til SLT-koordinatorstillingen ble tatt ut av budsjett (se verbalforslag nedenfor).
  • Forslag om å opprette en servicemedarbeiderstilling innenfor eiendomsforvaltning ble tatt ut av budsjettet (se verbalforslag nedenfor)
  • Det legges inn en innsparing på 500 000 kroner innenfor administrasjon og styring de to siste årene av planperioden (2026 og 2027) som er koblet til en forventet gevinst av økt digitalisering.

På investeringsområdet ble det vedtatt å bevilge 1,2 millioner kroner til å utvide og rehabilitere parkeringsplassen utenfor frivilligsentralen på rådhuset.

Økonomi- og handlingsplanen, med budsjett 2024, finner du her i Framsikt. NB: Endringene som ble vedtatt i dag legges inn i løpet av kort tid.

Verbalvedtak

Verbalvedtak er et vedtak som ikke handler om å “flytte på tall” men om å be om nærmere utredning/redegjørelse av visse temaer. 

  • Disse verbalvedtakene (forkortet versjon) ble enstemmig vedtatt:
    • Kommunestyret ønsker en nærmere vurdering av hvordan en økt bevilgning til forebyggende arbeid i grunnskolen (jf. budsjettvedtak over) best mulig kan benyttes. Kommunedirektøren bes derfor å legge fram en sak i løpet av første kvartal 2024 der det beskrives hvordan midler bevilget til forebyggende arbeid/tidlig innsats kan benyttes. Ungdomsrådet skal involveres før saken går til kommunestyret.
       
    • Kommunestyret ber kommunedirektøren legge fram en sak som beskriver hvordan Lunner kommune på best mulig måte kan ivareta intensjonene i FN-konvensjonen (CRPD = Convention on the Rights of Persons with Disabilities) og forberede kommunen på at konvensjonen inkorporeres i norsk lov. Dette med mål om at kommunen skal bli enda bedre på å tilrettelegge for at funksjonshemmede kan være aktive samfunnsdeltagere og bidra til fellesskapet.
       
    • I budsjettvedtaket er tiltaket “servicemedarbeider eiendom” tatt ut av budsjettet. Dette begrunnes i at det er behov for mer informasjon før dette området styrkes med en ny type stilling. Vi ber om at kommunedirektøren utarbeider en slik sak i løpet av 2024.
       
    • I budsjettvedtaket er det tatt ut foreslåtte 200 000 kroner til styrket SLT-koordinatorstilling. Begrunnelsen for dette er at vi er blitt gjort kjent med at Gran kommune ikke vil legge inn sin andel i budsjettet for å styrke ressursen. SLT-koordinatoren sitt arbeid er viktig for å samordne rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak for barn og unge i samarbeid med kommunale aktører, politi og frivillige. Vi er positive til å jobbe for å utvide denne stillingsressursen til 100 prosent. Kommunestyret ber kommunedirektør om å utarbeide en sak som nærmere beskriver SLT-koordinatorens rolle i det forebyggende arbeid og behovet for å øke stillingsressursen - og gå i dialog med rådmannen i Gran om behovet. 
       
    • Kommunestyret ber kommunedirektør se på muligheten for å innføre prinsippet om arealnøytralitet i Lunner kommune.
       
    • I 2020 hadde kommunestyret en sak der en utredning av ressursbruk innen administrasjon og ledelse i Lunner kommune ble behandlet. Denne viste at Lunner brukte mindre ressurser til administrasjon og ledelse enn sammenlignbare kommuner. Det er viktig at et nytt kommunestyre får en oppdatert analyse. Kommunestyret ber derfor kommunedirektør om å utarbeide en oppdatert administrasjonsanalyse lik den vi hadde til behandling i 2020.

Gebyrer og betalingssatser

Gebyrer og betalingssatser for 2024 ble også vedtatt i dag. Disse gebyrene skal dekke kostnader for selvkostområder innenfor vann og avløp, byggesaker med flere.

Selvkost betyr at gebyrene skal dekke det det koster for kommunen å levere tjenesten - verken mer eller mindre. Kommunen har ikke anledning til å hente inntekter fra selvkostområdene til ordinær drift eller å flytte inntekter mellom selvkostområder.  

Fra 2023 til 2024 er det vedtatt en samlet økning på 9,0 prosent for vann, avløp, feiing og slamtømming, hvor slamtømming øker mest i prosent. Gebyrene for vann, avløp og feiing vil samlet øke med cirka 1000 kroner fra i år til neste år for en gjennomsnittlig husstand med kommunalt vann og avløp.

Årsaken til gebyrøkningen er blant annet økte strømutgifter og kapitalkostnader på grunn av høy rente. Gebyrer og brukerbetalinger utenfor selvkostområdet vesentlige er basert på anslått lønns- og prisvekst for 2024.

Her finner du oversikt over gebyrer og betalingssatser som ble vedtatt i dag.