Lunners slagord er “Nær naturen, nær byen”, og gjett om det stemmer! 

I tillegg til nærheten til byer som Oslo og Hønefoss, har vi fantastiske natur- og friluftsområder - der hele ni områder er registrert som naturreservater.

Første registrering i 1993

Det første området i Lunner som ble registrert som naturreservat er Rinilhaugen (1993). De siste tredve årene har ytterligere åtte områder kommet med på lista.

Mange av områdene er avgitt fra Lunner Almenning blant annet skogsarealene Tullebrennhaugen (695 mål) og Fjellsjøhøgda (2706 mål) som er de nyeste på liste over naturreservater.

Hva er et naturreservat?

Natur kan vernes ut fra ulike formål. De fire viktigste verneformene er nasjonalpark, landskapsvern, naturreservat og marine verneområder. Det finnes også noen spesielle og sjeldne verneformer som oftest samles i en egen gruppe for "Annet vern".

Naturreservater er den strengeste formen for områdevern etter naturmangfoldloven. Dette er områder som inneholder truet, sjelden eller sårbar natur, representerer en bestemt naturtype, har en særlig betydning for biologisk mangfold, utgjør en spesiell geologisk forekomst, eller har særskilt naturvitenskapelig verdi.

Norges første lov om naturfredning ble vedtatt i 1910. Den ble avløst med en ny i 1954. De fleste vernevedtak er fattet etter naturvernloven av 1970. I dag opprettes verneområder etter naturmangfoldloven som kom i 2009. 

Her er naturreservatene i Lunner

På nettsidene til Miljødirektoratet finner du alle områdene i kart.

Her er en oversikt over naturreservatene i Lunner og årstall for når de ble vernet. Tullebrennhaugen er nettopp godkjent og ble lagt inn i Lovdata rett før jul. Fjellsjøen er ikke registrert i Lovdata ennå.

Rinilhaugen (1993)
Skotjernfjellet og Snellingsrøysene (2017)
Styggdalen (2017)
Pipra og Storrsjøhøgda (2018)
Paradiskollen (2018)
Larshus (2021)
Galtedalstjerna (2021)
Tullebrennhaugen (2023)
Fjellsjøhøgda (2023)