Det er 125 år siden Lunner kommune løsrev seg fra Jevnaker og ble en egen kommune i 1898.

- Selv om 125 år ikke er like "rundt" som 100, vil vi selvsagt markere årets jubileum. Derfor inviterer vi til folkefest lørdag 23. september i Lunnerhallen og området rundt Lunner ungdomsskole. Vi håper mange blir med på bursdagsfesten, sier ordfører Harald Tyrdal.

Følg med!

Akkurat hvordan programmet blir, og hva dagen skal inneholde av aktiviteter og underholdning, vil ikke bli klart før etter sommerferien. Men ordfører lover at det skal bli en fin dag med mye variert innhold. Og selvsagt blir det kake!

- Vi jobber med et program som skal passe for innbyggere i alle aldre, og vi håper på et skikkelig "myldredag" der mange kommer innom og feirer sammen med oss. Vi jobber også med å få til en konsert på kvelden. Sett av datoen, og følg med på nettsidene våre. Her vil det komme mer informasjon etter hvert, sier ordføreren.

Invitasjon til å delta

Jubileet har vært tema i formannskapet og kommunestyret, og en arbeidsgruppe er i gang med planlegging av feiringen, i samarbeid med blant andre Kulturkontoret for Lunner og Gran.

Det er sendt ut invitasjon til lag, foreninger og organisasjoner i kommunen om å være med på feiringen denne dagen. Det kan være i form av stand, underholdning, aktiviteter som representerer foreningen deres med. Har dere lyst til å være med på feiringen? Da hører vi gjerne fra dere.

Send forslag til post@lunner.frivillligsentral.no innen 15. august.

Vi hører også gjerne fra andre som har lyst til å bidra denne dagen for eksempel næringslivet, organisasjoner vi ikke har nådd gjennom invitasjoner som er sendt ut. 

Litt historie

Lurer du på hvordan Lunner kommune ble til? Det vil komme mer informasjon om Lunners historie på nettsidene når jubileumsfesten nærmer seg, men her er noen fakta å starte med:

  • Ved midnatt mellom 1897 og 1898 sluttet det kommunale fellesskapet mellom sognene Jevnaker og Lunner. Da hadde det gått litt under fire år siden kommunestyret i Jevnaker hadde søkt regjeringen om å dele kommunen i to.
     
  • Det pågikk mange kommunedelinger i denne perioden. Det kommunale selvstyret ble innført i Norge i 1837, og 1. januar året etter var det registrert 392 kommuner i Norge. 1. januar 1930 var antallet kommuner hele 747. 
     
  • I kommunestyret i Jevnaker var det på tidspunktet for løsrivelsen 12 representanter fra Lunner og 12 fra Jevnaker. De 12 Lunner-representantene valgte gårdbruker G. L. Ohren til ordfører i Lunner fram til det første ordinære kommunevalget høsten 1898. Da valgte de 16 representantene i det nye herredsstyret Gerhard Wiese til ordfører i Lunner. Wiese var ordfører i Lunner til og med 1904.
     
  • Det første kommunebudsjettet hadde få poster. De samlede utgiftene for Lunner kommune i 1899 var på 28.500 kroner.

Kilde: 
Regjeringen.no
Arnfinn Gravem: "Lunner kommune 1898 - 1998"