Bare vel en måned etter at hun ble statsråd tok Lubna Jaffery turen til Lunner.

- Som bergensere flest har jeg et forhold til Lunner kommune og Roa, som et stoppested på Bergensbanen. Nå ser jeg fram til å lære mer, sa Jaffery da hun ble tatt imot i lokalene til Hadelandshagen på Harestua.

Og under besøket fikk hun lære mye mer, både fakta og historie om Lunner og Hadeland, om kulturliv og næringsliv - og en orientering om kommunens engasjement og samarbeid for å realisere planene rundt det nye Solobservatoriet.

Astronomiske planer

Det er mange spennende utviklingsplaner for Solobservatoriet på Harestua,og det var først og fremst dette Jaffery kom for å vite mer om.

I høst sender Stiftelsen Solobservatoriet en søknad til den statlige kulturbyggordningen. Lunner kommune er en partner i søknaden, og kommunestyret har også bevilget penger til videre utvikling av Solobservatoriet.

Astronomen og astronauten

Astronom Vegard Lundby Rekaa og Norges eneste astronaut, Nima Shahinian, fortalte om hva det nye Solobservatoriet skal inneholde; et planetarium, et besøks- og opplevelsessenter, et austronauttreningssenter og et senter for nasjonal og internasjonal forskning.

- Vi liker å kalle det et astronomisk kulturhus. Det nye Solobservatoriet skal være et helhetlig senter for å bevare og formidle historien til norsk vitenskap, astronomi og romfart, men også et senter for framtid og forskning. Ikke minst skal det inspirere barn, unge og voksne til å tenke nytt og visjonært, sa Rekaa og Shahinian til kultur- og likestillingsministeren.