Lunner og Gran kommuner skal kartlegge og lage en felles plan for friluftslivets ferdselsårer, altså en oversikt over stier, gutuer, turløyper, padleleder, sykkelveger, snarveger og liknende.

Har du lyst til å hjelpe til med å legge til rette for at flere kan komme seg ut i naturen? Og har du tanker og ideer om tiltak vi kan gjøre for å videreutvikle friluftslivets ferdselsårer? Da vil vi gjerne vite mer om hvor du sykler, går, løper, padler eller går på ski.

Har du gitt innspill før?

I Lunner jobber vi allerede med kartlegging av friluftsområder, og dette arbeidet sluttføres i løpet av høsten 2023. På mange måter er kartlegging av ferdselsårer som nå skal skje en viktig videreføring av arbeidet med friluftsområdene.

I forbindelse med kartleggingen av friluftsområder kom det også mange innspill om ferdselsårer. Disse innspillene vil bli tatt med i det videre arbeidet med friluftslivets ferdselsårer. Det betyr at hvis du allerede har meldt inn stier, gutuer, leder osv. på arbeidsmøter om kartlegging av friluftsområder som vi hadde i våres, trenger du ikke å sende inn dette på nytt.

Slik kan du komme med innspill

Du kan sende oss innspill på e-post: postmottak@gran.kommune.no. Fristen er 13. august.

Eksempler på innspill kan være:

  • turmål, utsiktspunkt og lignende
  • dagsturhytte
  • forslag til etablering av nye stier, løyper og lignende   
  • parkeringsmuligheter
  • nærturer, snarveger
  • tilrettelegging (merking, universell utforming, klopping med mer)
  • feil og mangler i kartet

Det første steget i denne kartleggingsfasen er å samle inn informasjon om hvilke stier, gutuer, løyper og leder vi har i Lunner og Gran – altså nåsituasjonen.

I etterkant av innspillsrunden vil det bli gjennomført møter med ressurspersoner, lag og foreninger og andre for å gjennomgå innspillene, registrere ferdselsårer fra ulike kartlag og så videre.

Hvorfor gjør vi dette?

Miljødirektoratet startet i 2019 ei nasjonal satsing på friluftslivets ferdselsårer. Fylkeskommunene er tildelt midler og har invitert kommunene til å søke om midler for å gjennomføre arbeidet. Både Lunner og Gran har mottatt tilskudd til planen.

Målet med planen er å identifisere, ivareta og utvikle friluftslivets ferdselsårer for å sikre et attraktivt tilbud til innbyggerne med tanke på folkehelse, livskvalitet, bolyst og reiseliv.

Planen skal gi oversikt over viktige og relevante ferdselsårer for friluftslivet i kommunene. Den skal skildre nåsituasjonen og skissere tiltak for å ivareta og utvikle ferdselsårene.

Vil du vite mer?

Miljødirektoratet har utarbeidet en egen veileder: "Veileder M-1292: Plan for friluftslivets ferdselsårer".