10. og 11. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Åpningstidene på valgdagene er fra klokken 14.00 til 21.00.

På valgdagen kan du bare stemme i hjemkommunen din. 

Her kan du stemme:

  • Lunner barneskole (Skøienhallen)
  • Lunner ungdomsskole (Lunnerhallen)
  • Grua skole (den nye gymsalen)
  • Harestua Arena (idrettshallen)

Hvordan stemmer du?

Du må ha med legitimasjon med navn, bilde og fødselsdato. Du må ikke ha med valgkortet, som du har fått tilsendt, men du bruker kortere tid i valglokalet hvis du har det med.

På valgkortet står det hvilken stemmekrets du tilhører, men du har mulighet til å stemme et annet sted enn det som står på valgkortet, så lenge du stemmer i hjemkommune.

I valglokalet blir du møtt av en valgmedarbeider, som viser deg inn i et ledig stemmeavlukke. Ifølge Valgdirektoratet er det fem enkle steg å følge:

  • Ta de to stemmesedlene du vil bruke. Én for kommunevalget, og én for fylkestingsvalget. Stemmeseddelen for kommunevalget er rosa, mens den for fylkestingsvalget er blå.
     
  • Gjør eventuelle endringer på stemmesedlene. Veiledning står på stemmesedlene. (Les mer om dette lenger ned i nettsaken)
     
  • Brett hver av stemmesedlene med partinavnet inn og feltet for stempling ut. Da kan ingen se hva du stemmer. Det skal ikke være konvolutt eller annet omslag rundt stemmesedlene.
     
  • Gå til en valgfunksjonær og vis legitimasjon og eventuelt valgkort. Valgfunksjonæren må stemple begge stemmesedlene på utsiden for at de skal være godkjent.
     
  • Legg de stemplede stemmesedlene i urnen.

Se også denne filmen som vi laget fra valglokalet på Lunner rådhus da forhåndsstemmingen startet. 

Hva betyr det at noen navn er uthevet med fet skrift på stemmeseddelen?

Dette betyr at lokalpartiene har gitt dem stemmetillegg. Tidligere ble dette kalt forhåndskumulering, og da sto navnene på kandidatene oppført to ganger.

Stemmetillegg betyr at noen av de øverste kandidatene på listen får en fordel. I tillegg til sitt personlige stemmetall får de 25 prosent av det antallet stemmer partiet får ved valget. Hvis partiet for eksempel får 1000 stemmer, får de uthevede kandidatene et forsprang som tilsvarer 250 personstemmer (les mer om det i neste punkt). Partiene bestemmer selv hvor mange de vil gi stemmetillegg etter visse regler som er avhengig av størrelsen på kommunestyret.

Stemmetillegget har ingenting å si for styrkeforholdet mellom partiene. Det påvirker imidlertid konkurransen internt i partiene om hvem som skal få plass i kommunestyret.

Stemmetillegg gjelder bare for kommunestyrevalget.  

Hva er en personstemme?

Å gi personstemme til noen på listen du stemmer på, ble tidligere kalt å kumulere. Du gir personstemmer ved å sette kryss ved siden av de kandidatene du ønsker å gi en ekstra stemme. Det er ingen grense for hvor mange kandidater du kan sette kryss ved siden av.

Ved å gi personstemmer, øker du kandidatens mulighet til å bli valgt inn i kommunestyret. 

Hva er en slenger?

Å gi en slenger betyr at du gir en personstemme til en kandidat fra en annen liste enn den du stemmer på. Dette gjør du ved å skrive navnet til kandidaten med blokkbokstaver på den listen du stemmer på.

Formålet med slengere er å gi velgerne en mulighet til å gi deler av stemmen sin til kandidater som tilhører andre partier enn det du velger å stemme på.

Du kan gi slengere til kandidater fra flere ulike partier hvis du ønsker det, men antallet slengere er begrenset avhengig av størrelse på kommunstyret. Ved kommunestyrevalget i Lunner kan du føre opp maksimalt seks slengere.

Gir du en slenger, reduseres vekten av den opprinnelige stemmen din, men bare i liten grad. I kommunstyret i Lunner er det 25 representanter. For hver slenger du fører opp reduseres vekten av den opprinnelige stemmen din med 1/25. Det betyr at stemmen får litt mindre verdi for det partiet du stemmer på.

Kan jeg stryke navn på listen?

Det er ikke lenger lov å stryke navn på kandidater som står på valglisten (partilisten). Denne ordningen ble fjernet til valget i 2003.

Kan jeg stemme blankt?

I alle valglokalene ligger det blanke stemmer.

Blanke stemmer brukes når du ikke vil stemme på noen av valglistene (partiene) i din kommune eller ditt fylke. Du kan stemme blankt både i kommune- og fylkestingsvalget, eller i ett av dem.

De blanke stemmene teller ikke med i valgresultatet, men det blir laget statistikk over blanke stemmer. Det betyr at blanke stemmer regnes med i valgdeltagelsen.