Gruatoppen ligger rett øst for dagens bebyggelse på Grua – i underkant av 300 meter fra Grua stasjon og inn i planområdet. Planområdet ligger på en høyde med adkomst fra Nysetervegen. 

Utbyggingsavtaler er i Lunner kommune hjemlet i Plan- og bygningsloven kapittel 17 og kommuneplanen §1.1. Lunner kommune har forhandlet med Dal Leir AS (990675074) om utbyggingsavtale for Gruatoppen (Østhagan). 

Om planområdet

Reguleringsplanen (Østhagan Planid: 3054-2014-0005) er en områderegulering som også inneholder krav om detaljregulering av deler av planområdet. Det er også flere konsentrerte bebyggelser som har krav om detaljert situasjonsplan.

Planen legger opp til gode gang- og sykkelforbindelser mot Grua sentrum. Planområdet er på om lag 271 dekar, og det legges til rette for cirka 300 til 350 boliger innenfor området. Planområdet inkluderer tomt til barnehage, som har vært gjenstand for forhandlinger.

Viktige forhandlingspunkter

  • bruk av Valdresmodellen for gjennomføring av utbyggingsavtalen
  • finansiering av offentlig infrastruktur
  • makeskifter av 
  • rammer for gjennomføring av utbyggingsavtaler

Sentrale punkter i forhandlingene har vært makeskifte av kommunens areal nord i planområdet mot grøntstrukturen sentralt i området, samt overføring av «barnehagetomt» til kommunen. Kommunen overtar eierskapet av barnehagetomten fritt for heftelser, som framtidige refusjonskrav for VA-infrastruktur, mot at kommunen yter et finansielt bidrag som del av denne utbyggingsavtalen.

"Valdresmodellen" handler i denne sammenheng om ordninger for kompensasjon av merverdiavgift ved utbygging av veger, vann og avløp som skal overføres til kommunen.

Premiss fra tidligere kommunestyrevedtak

Et viktig premiss for forhandlingene har vært tidligere kommunestyrevedtak om å støtte utviklingen av området. Vedtaket har ligget til grunn for utbyggers reguleringsarbeid av området.

Partene er enige om å samarbeide om å fornye Nysæterkrysset, og at man ønsker å invitere fylkeskommunen med i et trepart-samarbeid. Det forutsettes i avtalen at det skal innledes nye forhandlinger med utbygger, fylkeskommunen og Lunner kommune om fornying av krysset og finansieringen av dette. 

I saksframlegget til Plan- og utviklingsutvalget kan du lese mer om utbyggingsavtalen.

Slik kan du komme med innspill

Høringsfristen er 20. februar. Innspill sendes til Lunner kommune på e-post, post@lunner.kommune.no. Merk innspillet med saksnummer 21/2474