Det var så stort interesse for temaet at arrangørene, Gran og Lunner kommuner ved SLT-koordinator (samordning av rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak), måtte utvide fra ett til foredrag i kultursalen denne kvelden. 

Kommunen tilbød gratisbilletter til foreldre og foresatte som ønsket å lære mer om skjermavhengig og hva det gjør med hjernen vårt.

Vi “scroller” oss til Mount Everest hvert år

Visste du at vi i gjennomsnitt “scroller” 25 meter på mobilen hver dag? Det betyr at vi scroller flere meter enn høyden på Mount Everest gjennom ett år. 

Lege, hjerneforsker og foredragsholder Ole Petter Hjelle la fram dette og flere andre fakta om skjermbruken vår da han møtte publikum i Hadeland kultursal forrige uke. For eksempel kunne han fortelle at

  • en gjennomsnittlig nordmann sjekker mobilen 150 ganger hver dag
  • hvis vanene vi har i dag fortsetter i samme spor, vil et menneske født i 2023 har brukt mer enn 11 år av livet sitt på telefonen før det fyller 80
  • barn/unge i Norge har i gjennomsnitt fire til seks timer skjermtid hver dag

Er det så farlig, da?

Ifølge Hjelle og forskningen han viser til er skjermtid og mobiltid mer alvorlig enn “bare” det å være en stor tidstyv. 

Det går utover søvnen vår, gir redusert selvtillit og mer angst og depresjon (særlig blant de yngre), skaper en digital demens fordi vi ikke trenger å huske noe lenger, og gjør oss mindre effektive og produktive fordi vi “multi-tasker”. 

-Sist, men ikke minst, stjeler det tid fra andre aktiviteter som er helt vesentlig for god folkehelse, som å være i bevegelse og ha gode sosiale relasjoner i møte med andre mennesker, poengterer Hjelle

Hvorfor snakker vi om digitalt dop?

Hjelle peker på at smarttelefonene er spesialdesignet for å gjøre oss avhengig, og det er nettopp derfor han bruker begrepet “digitalt dop”. 

-Det er ingen tvil om at dagens smarttelefoner er et nyttig verktøy som vi ikke klarer oss uten, men vi må også være klar over at mye av det vi bruker mobiltelefonen til er skapt for å gjøre oss avhengige. Teknologien er basert på gambling-prinsippet om uforutsigbare belønninger, for eksempel hvor mange “likes” vi får, hva som popper opp i feeden vår med mer. Og vi får underholdning helt uten stopp-punkter. Vi kan “scrolle”, se serier eller YouTube i evigheter - det er aldri noe som slutter, forklarer Hjelle.

Tips for å redusere skjermtiden

Avslutningsvis kom Hjelle med blant annet følgende tips til unge og foresatt som ønsker å redusere skjermtiden:

  • Start med deg selv! Bli klar over egen skjermbruk. 
  • Slå av varsler, gjør mobilen mindre tilgjengelig, gjem de appene du er mest avhengig
  • Endre fokus fra skjerm til andre aktiviteter
  • Vær til stede i barnas digitale liv, og vis interesse og engasjement for det de driver med.
  • Bruk tilpassede restriksjoner (ingen barn er like), og diskutér alltid retningslinjer og regler i “fredstid”.