Enten du reiser utenlands eller ei, bør du sjekke at det ikke er for lenge siden du har tatt oppfriskningsdose av kombinasjonsvaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.

Du finner ut når du sist fikk vaksinen på ved å logge deg inn på helsenorge.no

Oppfriskningsdose hvert 10. år

Alle voksne bør ta oppfriskningsdose av denne kombinasjonsvaksinen hvert tiende år.

Du kan få vaksiner ved å kontakte fastlegen din, eller du kan få oppfriskningsdose på Lunner helsestasjon (Lunner rådhus) i drop in-tiden mellom klokken 12 og 14 på tirsdager. 

Økt forekomst av kikhoste

Det er for tiden økt forekomst av kikhoste i Norge - og spesielt hos ungdom. Kikhoste gir som oftest uspesifikke forkjølelsessymptomer de første dagene, men lite feber. Etter en ukes tid følger kraftig hoste, gjerne med langvarige, ukontrollerte hosteanfall som kan gi brekninger. Hosten kan vare i flere uker og måneder, derav navnet «hundredagershoste».

Verken gjennomgått sykdom eller vaksinen gir varig beskyttelse mot kikhoste, derfor er det viktig med oppfriskningsdoser for voksne.

Barnevaksinasjonsprogrammet gir god beskyttelse

Alle gravide får nå tilbud om gratis kikhostevaksine i uke 24 av svangerskapet, nettopp for å beskytte det kommende spebarnet. Barn og unge som følger barnevaksinasjonsprogrammet er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, og vaksinen bidrar til å begrense smittespredningen. 

- Spebarn er mest utsatt for et alvorlig forløp av kikhoste. Selv om spebarn og barn er godt beskyttet gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, er det viktig at foreldre og besteforeldre sørger for å få oppfriskningsdose dersom det er mer enn ti år siden sist, sier Oure.

Vaksinen og vanlige smitteverntiltak som for eksempel god hånd- og hostehygiene, er viktig for å hindre smitte.