Kommunestyret bestemte i 2023 at det skal settes i gang flere parallelle prosjekter på Frøystad for å utvikle området som blant annet møteplass for innbyggerne i Lunner kommune.

Frøystad før og nå

Frøystad består av bygningene der tidligere Lunner ungdomsskole og Søndre Oppdalen skole holdt til. Barneskolelokalene er blitt pusset opp og brukes nå av voksenopplæringen for Gran og Lunner, og i 2022 flyttet Lunner bibliotek inn i et nytt lokale på området.

I dag brukes den tidligere ungdomsskolen av frivilligheten, og svømmehallen brukes til folkebading og til svømmeundervisning for elever ved Lunner barneskole og Lunner ungdomsskole.

I områdereguleringen for Roa er Frøystad regulert til sentrumsområde.

Utlyser parallelloppdrag for arkitekter

I forbindelse med behandling av budsjett for 2023 ble det vedtatt at det skulle settes av én million kroner til å starte et forprosjekt for å utvikle Frøystad. Kommunestyret har bestemt at prosjektet skal følge to spor. 

Det ene prosjektet er at det skal lyses ut et parallelloppdrag for arkitekter som blant annet skal bygge videre på de mulighetsstudiene som allerede er laget for utviklingen av Frøystad. Politikerne har bevilget 600 000 kroner til dette oppdraget. Før vi går videre med parallelloppdraget skal kommunen undersøke mulighetene for å delta i EUROPAN18, som er en større arkitekturkonkurranse. Dette vil bli avklart i løpet av våren 2024. 

- Det har allerede vært gjort mye arbeid og tenkt mange tanker rundt hvordan Frøystad skal utvikles, og nå skal dette tas videre i parallelloppdraget. I vedtaket som ble gjort av kommunestyret i budsjettmøtet i desember 2022, står det at vi i forprosjeket skal se på hvordan Frøystad kan brukes til å samlokalisere flere kommunale tjenester, og hvordan området kan utvikles som kultur- og aktivitetssenter. Det skal også sees på muligheten for boligetableringer i privat eller offentlig regi i området, forklarer kommunalsjef for areal og samfunn, Eivinn Fjellhammer. 

Planlegger for nytt svømmeanlegg

Det andre prosjektet handler om å starte arbeidet med et nytt svømmeanlegg på Roa. 

Dagens svømmebasseng på Frøystad er gammelt, og ved teknisk svikt er det vanskelig å få tak i nye deler. Det er særlig ventilasjonsanlegget som er sårbart. Videre drift av dagens svømmeanlegg vil blant annet bety at det må skiftes ut elektriske anlegg som vil gi betydelige kostnader.

I første omgang skal det velges et konsept basert på ferdige svømmeanlegg i andre kommuner. Når konseptet er valgt, skal det settes av 200 000 kroner til å lage et skisseprosjekt og en kostnadsberegning for tilsvarende anlegg for Lunner kommune. Det er vedtatt av svømmeanlegget skal ligge et sted på Roa.

I februar/mars 2024 skal politikerne ta stilling til konsept og beliggenhet. Saken behandles i politiske utvalg og i formannskapet, før sluttbehandling i kommunestyret. Her finner du sakspapirene.

Dagens svømmebasseng vil driftes videre til nytt anlegg er på plass.

River deler av dagens bygningsmasse

Det er vedtatt av deler av dagens bygningsmasse saneres så snart som mulig. Dette er bygningene som er markert C, D og F på kartet (se illustrasjon nedenfor).

Den delen av den tidligere ungdomsskolen som brukes av frivilligheten i dag skal beholdes. Lokalene der UngHadeland holder til blir heller ikke berørt.

Lunner kommune har kjøpt en eiendom som ligger rett i nærheten (59/6 på kartet). Disse bygningene skal også rives og innlemmes i planene for utvikling av Frøystad. Planen er at saneringsarbeidet skal starte våren 2024.

I tillegg til saneringen er det satt av midler til å forskjønne arealene etter rivingen og ved torget.

Torg og fasiliteter

Lunner kommune er fram til utgangen av 2023 med i pilotprosjektet Bygdemiljøpakka som én av tre kommuner i Viken. I dette prosjektet har kommunen valgt å fokusere på utvikling av den nordre delen av kommunen, deriblant Frøystad.

Noen av midlene Lunner får gjennom Bygdemiljøpakka skal brukes til å lage et torg på Frøystad i nærheten av voksenopplæringen og biblioteket. Noen av torg-elementene vil være permanente, og noen skal kunne flyttes på i samsvar med det arkitektene foreslår når det gjelder utviklingen av Frøystad-området som helhet.

Torget skal sees i sammenheng med midlene som er bevilget til å forskjønne området (se avsnittet ovenfor).

Her kan du lese sakspapirene om utvikling av Frøystad.

Her kan du lese sakspapirene om Bygdemiljøpakka. 

Kart over Frøystad