Serveringsbevilling

Planlegger du å starte et sted der det serveres mat, må du ha serveringsbevilling.

Kravet til serveringsbevilling gjelder både for utendørs og innendørs servering, og for selvbetjeningsservering. Dersom stedet holder servise og /eller bestikk i sammenheng med serveringen, er det normalt et sikkert kriterium på at stedet kan regnes som et serveringssted. Om det finnes sitteplasser eller bord, er derimot ikke regnet for å være et avgjørende kriterium.
 
Puber, kafeer, restauranter og gatekjøkken blir alltid betraktet som bevillingspliktige. Det samme gjelder for eksempel potetvogner, kiosker og bensinstasjoner som selger mat som varme pølser m.m. Andre virksomheter som fremstår som et gatekjøkken, for eksempel en kebabvirksomhet, er også bevillingspliktig og skal ha gyldig serveringsbevilling.

For faste bevillinger er behandlingstiden beregnet til inntil 3 måneder, men normalt går behandlingen raskere. Vi gir skriftlig svar om vedtaket.

  • Bevillingen må være knyttet til en konkret adresse, og lokalene må være godkjent for matservering. Som regel betyr det at du har en ferdigattest for en nybygget serveringslokale eller ved bruksendring. Eldre bygninger kan være unntatt fra kravet om brukstillatelse hvis de har vært brukt til serveringsvirksomhet tidligere. Hvis du er usikker på om lokalene er godkjent, kan du be om en forhåndskonferanse med byggesak. Ta kontakt med kommunens sentralbord på tlf. 61 32 40 00 for å avtale møte med byggesak. 
  • Daglig leder må ha bestått etablererprøven.
  • Daglig leder skal ha det reelle ansvaret for driften og være myndig.
  • Serveringsloven stiller krav om uklanderlig vandel.
  • Driftskonseptet skal beskrives i søknaden eller vedlegg.
  • Har du bevilling og ønsker å gjøre endringer i driften, må du snarest søke kommunen om godkjenning.
  • Tar du over et eksisterende serveringssted, må du søke om egen bevilling senest 30 dager etter at du inngikk avtale om overdragelse.

Lunner kommunes behandling av søknader om serveringsbevilling styres av lovverket.

  • Dokumentasjon på bestått etablererprøve
  • Arbeidsavtale (daglig leder) dersom han ikke er en del av eierskapet

I tillegg kan kommunen kreve fremlagt:

  • leiekontrakt
  • finansieringsplan
  • driftsbudsjett
  • likviditetsbudsjett

Priser

Salg, servering og skjenking

Bevillingsgebyrer beregnes basert på omsetning av alkohol med satsene fastsatt i alkoholforskriftens bestemmelser § 6 fastsatt av Helse og omsorgsdepartementet. Satsene justeres når de er endelig vedtatt.

Tilsynsavgift for tobakksalg reguleres av tobakkskadelovens §7 og tobakksalgsforskriftens §33. Per 2023 kan kommunen kreve årlig avgift på 5120 kr for fast salg og 1370 kr for midlertidig salg. Midlertidig salg er salg opptil 30 dager (for eksempel en festival eller lignende).

Bestemmelsen om tilsynsavgift er enkan-bestemmelse. Kommunen kan dermed fastsette en lavere tilsynsavgift dersom kommunen finner det dekkende. Det viktigste er at kommunens arbeid finansieres gjennom avgiften. Kommunen plikter å føre tilsyn med tobakksalgssteder minst en gang i året, og utføre minst dobbelt så mange tilsyn som det er tobakksalgssteder. 

 

Salg
Alkoholholdig drikk i gruppe 10,25 kroner pr. vareliter
Alkoholholdig drikk i gruppe 20,73 kroner pr. vareliter
Bevillingsgebyr for salg utgjør minimum2070 kroner
Skjenking
Alkoholholdig drikk i gruppe 10,61 kroner pr. vareliter
Alkoholholdig drikk i gruppe 21,57 kroner pr. vareliter
Alkoholholdig drikk i gruppe 35,19 kroner pr. vareliter
Bevillingsgebyr for skjenking utgjør minimum6400 kroner
Skjenkebevilling ved enkeltanledning, pr. arrangment med under 100 deltakere utgjør minimum460 kroner
Skjenkebevilling ved enkeltanledning, pr. arrangement med over 100 deltakere utgjør minimum2070 kroner
Ambulerende bevillinger460 kroner 
Andre gebyrer
Kunnskapsprøven etter alkoholloven400 kroner pr. gang
Etablererprøven etter serveringsloven400 kroner pr. gang
Tilsynsavgift, tobakkskadeloven §71000 kroner pr. tilsyn

Sist oppdatert

Fant du det du lette etter?