Tettere oppfølging gjennom "God start"
God start er et tilbud til foreldre som har vonde erfaringer knyttet til egen barndom og oppvekst.

Illustrasjonsfoto: Pixabay
Erfaringene kan for eksempel være knyttet til psykisk helse, rus og vold i nære relasjoner.
Trygg og tett oppfølging
Det å ha opplevd noe vondt i egen barndom, kan bli utfordrende når du selv skal bli forelder. Gjennom God start får du en trygg og tett oppfølging i siste del av svangerskapet og i de to første årene etter at barnet er født. I tillegg følger barnet de vanlige konsultasjonene på helsestasjonen.
Familier kan få tilbud om God start gjennom jordmor, enten ved at de ber om det selv eller at jordmor mener det kan være et godt tilbud. Hvis du er gravid og ikke går hos jordmor, kan også fastlege eller barneverntjenesten ta kontakt med oss for en vurdering av God start-tilbudet.
Siden God start er mer ressurskrevende enn det ordinære helsestasjonsprogrammet, er det God start-teamet som bestemmer hvem som får tilbudet. Du som er gravid (og partneren din) velger selv om du vil si ja eller nei til tilbudet.
Slik er oppfølgingen i "God start"
- Vi tilbyr 4–6 hjemmebesøk fram til barnet er fire måneder. Helsesykepleier kommer på hjemmebesøk i uke 28 for å møte begge foreldrene. Etter fødselen gjennomfører jordmor og helsesykepleier ett til to hjemmebesøk hver. Den vanlige konsultasjonen når barnet er fire måneder gjøres også som hjemmebesøk.
- Foreldre får tilbud om hyppigere konsultasjoner enn vanlig på helsestasjonen. Dermed blir det mer tid til samtaler og veiledning der fokuset er på samspill og sensitivitet overfor barnets behov. Den tette oppfølgingen varer til barnet er to år.
- Psykisk helse barn og unge med familier/BUF-team (eller andre instanser) kan kobles på familien gjennom God-start-teamet, eller gjennom direkte kontakt.
Hvem er med i God start-teamet?
Teamet består av jordmor, helsesykepleier som skal følge familien, enhetsleder for helsestasjonen og kommunepsykolog.
Sist oppdatert