Postliste og innsyn
Åpenhet og innsyn er viktig for demokratiet og øker innbyggernes engasjement for lokaldemokratiet. Det gir også mulighet til å kontrollere og påvirke kommunens virksomhet.
Hva inneholder postlisten?
Postliste (offentlig journal) er en oversikt over post til og fra kommunen, som er registrert i kommunens arkivsystem. Postlisten publiseres vanligvis med fem arbeidsdagers forsinkelse og er tilgjengelig i to og et halvt år.
Postliste for Lunner kommune finner du i Acos innsyn. Lenke til et annet nettsted.
Fulltekstdokumenter
I mai 2025 starter vi med fulltekstpublisering innenfor noen saksområder. Det betyr at inngående og utgående dokumenter som ikke inneholder sensitive opplysninger blir publisert i sin helhet på postlisten på nettsidene våre.
Fulltekstpubliseringen vil gjelde byggesaker, plansaker, miljøsaker, oppmåling, veg, vann og avløp og kommunale eiendommer.
Du må fortsatt be om innsyn i dokumenter som er unntatt offentlighet eller som ligger i arkivdeler som ikke har fulltekstpublisering.
Rett til innsyn i offentlig virksomhet
Hovedregelen i offentlighetsloven Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. er at alle saksdokumenter i offentlig virksomhet er åpne for innsyn. Dette betyr at alle skriftlige henvendelser inn til kommunen, og svarene vi gir, blir registrert i saksbehandlingssystemene våre (journalført) og publisert i offentlige postlister.
Ikke alle dokumenter blir publisert i sin helhet. Du kan be om innsyn ved å trykke på knappen "Bestill dokument".
Dokumenter som er unntatt offentlighet er merket med aktuell lovhjemmel for unntaket. Dersom et dokument er unntatt offentlighet, er det likevel mulighet til å be om innsyn.
Krav om innsyn skal avgjøres så raskt som mulig, og senest innen fem arbeidsdager.
Rett til innsyn i pasientjournaler
Du har rett til å få innsyn i journalen din, hvem som har hatt tilgang til den og hvem som har fått utlevert opplysninger fra journalen.
En pårørende, eller en annen person med fullmakt, kan også få innsyn i din pasientjournal.
I helt spesielle tilfeller kan imidlertid helsepersonell nekte deg innsyn i hele eller deler av journalen. Hvis du ikke får innsyn kan du klage til Statsforvalteren.
Du kan lese mer om journalinnsyn på helsenorge.no Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. og pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1
Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. (lovdata.no).
Hvis du ønsker innsyn i en pasientjournal, må du ta kontakt med leder for den tjenesten (eks. hjemmetjenste, institusjon, legetjeneste m.m.) du mottar tjenesten fra.
Klagerett
Hvis kravet ditt om innsyn blir avslått, skal kommunen vise til den bestemmelsen som er grunnlaget for avslaget. Kommunen skal også opplyse om klageadgangen og klagefristen. Statsforvalteren er klageinstans, men klagen skal sendes til kommunen. Du har også klagerett hvis du ikke har fått svar innen fem arbeidsdager etter at kommunen har mottatt kravet.
Klagen skal avgjøres så snart som mulig. Statsforvalteren kan bestemme at hele eller deler av dokumentet skal gjøres kjent etter regelen om merinnsyn.
Lovgrunnlag
- Offentlighetsloven
- Forvaltningsloven
- Sivilombudsloven
Sist oppdatert