Hva er en helhetlig risiko og sårbarhetsanalyse?

Alle kommuner skal ha en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse. Risiko- og sårbarhetsanalysen skal gi grunnlaget for et helhetlig og systematisk arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap, og være utgangspunktet for alle beredskapsplanene i kommunen. 

En slik analyse skal gi en oversikt over

  • eksisterende og fremtidige risiko-og sårbarhetsfaktorer i kommunen
  • risiko og sårbarhet utenfor kommunens geografiske område som kan ha betydning for kommunen
  • hvordan ulike risiko-og sårbarhetsfaktorer kan påvirke hverandre
  • særlige utfordringer knyttet til kritiske samfunnsfunksjoner og tap av kritisk infrastruktur
  • kommunens evne til å opprettholde sin virksomhet når den utsettes for en uønsket hendelse og evnen til å gjenoppta sin virksomhet etter at hendelsen har inntruffet
  • behovet for befolkningsvarsling og evakuering

Analysen skal revideres jevnlig.

Risiko- og sårbarhetsanalysen for Lunner

Analysen gir et bilde av uønskede hendelser som kan skje i Lunner kommunen, eller hendelser som kan påvirke kommunen eller innbyggerne på en eller annen måten. 

Den er blitt gjennomført ut fra en scenario-basert tilnærming der 13 uønskede hendelser er blitt vurdert. Hendelsene som ble vurdert som mest sannsynlige for Lunner kommune er skog- og utmarksbranner, eksremvær og langvarig bortfall av strøm. Hendelsene som ble vurdert å gi størst konsekvenser er jernbaneulykke med farlig gods, svikt i vannforsyning, jordskred, langvarig bortfall av strøm og ekstremvær.

Her finner du helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for Lunner (høringsdokumentet)

Bredt samarbeid

Arbeidet med å revidere risiko- og sårbarhetsanalysen for Lunner har vært ledet av kommunens beredskapskoordinator. Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra ulike tjenesteområder i kommunen: brann og redning, arealforvaltningen, helse og mestring, strategi og samfunn, kultur og oppvekst. 

Underveis har kommunestyret, eksterne aktører, kommuneledelsen og beredskapsrådet deltatt i analysearbeidet.

Kom med innspill!

Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for Lunner legges nå ut på høring. Fristen for å komme med høringsinnspill er 17. mars.

Du kan komme med høringsinnspill som enkeltperson eller på vegne av en forening eller organisasjon. Å komme med høringsinnspill betyr ikke at du må kommentere hele dokumentet. Du kan like gjerne komme med innspill på enkelte punkter som opptar deg.

Høringsuttalelser sendes til post@lunner.kommune.no og merkes Høring, helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse.