I pilotprosjektet er det Kalvsjø barnehage og Harestua Arena barnehage som får økt grunnbemanning med to nye fagarbeidere i hver av barnehagene. Prosjektet skal evalueres våren 2024, og da vil en ta stilling til om det skal fortsette - og eventuelt utvides til å gjelde flere barnehager.

Stillingen er nå lyst ut.

Positive erfaringer fra andre kommuner

Målet med økt bemanning er å øke kvaliteten i tilbudet for barnehagebarna, skape større fleksibilitet og forutsigbarhet i driften av barnehagene og øke nærværet blant ansatte. Økt grunnbemanning har vært prøvd ut i noen andre kommuner i landet, blant annet Tønsberg. I evalueringen fra barnehagene i Tønsberg trekker de fram flere positive erfaringer, blant annet:

  • Barna oppleves tryggere og takler bedre endringer i hverdagen.
  • Det vil være flere kjente ansatte igjen sammen med barna når noen ansatte er syke, noe som skaper kontinuitet og trygghet både for barn og foreldre.
  • Det er mer ro og tid på avdelingene, og personalet har mer tid til å lytte og å ha gode samtaler med barna.
  • De ansatte opplever mindre stress og økt arbeidsglede.

Les mer om erfaringene fra Tønsberg kommune på nettsidene til Utdanningsnytt.

Et nærværsprosjekt

I Norge har barnehagesektoren i flere år hatt høyere fravær enn i andre kommunale tjenester, og slik er det også i Lunner. Høyt fravær over tid er belastende for arbeidsmiljøet, og det kan gå utover kvaliteten på barnehagetilbudet.

Det høye fraværet i barnehagene har vært tema i kommuneledelsen, arbeidsmiljøutvalget, partssammensatt utvalg og i dialogmøter med hovedtillitsvalgte. Med bakgrunn i dette settes det nå i gang et nærværsprosjekt med økt grunnbemanning i barnehagene.

I dialog med alle de kommunale barnehagestyrerne, kommuneledelsen og hovedtillitsvalgte ble det valgt en barnehage i nord og en barnehage sør i kommunen til å delta i nærværsprosjektet.

Pilotperioden vil være barnehageåret 23/24. Tidlig våren 2024 gjøres det en evaluering om prosjektet skal fortsette, avsluttes og/eller utvides til flere barnehager.