Å vedta økonomi- og handlingsplan for den neste fireårsperioden, inkludert budsjett for det kommende året, er en stor og viktig sak for alle kommunestyrer. Slik er det også i Lunner.
Før dagens kommunestyremøte har forslaget til økonomi- og handlingsplan vært ute på offentlig høring og blitt behandlet i formannskapet, ungdomsrådet, eldrerådet og rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
I budsjett 2025 og økonomi- og handlingsplan for 2025–2028 vedtatt. Gebyrer- og betalingssatser for 2025 ble behandlet som en egen sak.
Krevende økonomi, men også mye som er bra
De to siste årene har Lunner kommune hatt betydelig høyere utgifter enn inntekter. Det er særlig utgifter knyttet til innbyggere med omfattende tjenestebehov, økonomisk sosialhjelp og generell høy lønns- og prisvekst som har økt. Dette skjer samtidig med at behovet innenfor eldreomsorgen blir stadig større.
For å holde budsjettet til neste år, vil alle tjenesteområdene ha stramme rammer å forholde seg til.
- Vi må få økonomien i balanse, og derfor må vi fortsette å gjøre en del endringer og prioriteringer. I en krevende tid for kommuneøkonomien, må vi likevel ikke glemme alt det positive vi har fått til, understreket ordfører Harald Tyrdal i sin innledning.
Ordføreren trakk fram at det er blitt gjort mange viktige investeringer de siste årene, og at det foregår mye utviklings- og endringsarbeid som har - og vil gi - positiv effekt. Han roste også alle frivillige i kommunen som bidrar til at Lunner er et godt sted å bo og leve.
- Vi får til mye, og vi har ambisjoner om å få til mer, sa ordfører Harald Tyrdal.
Viktig å fortsette det gode samarbeidet
Fra talerstolen uttrykte flere politikere at de gjerne skulle ha hatt større økonomisk handlingsrom. De roste også ansatte i kommunen som står på i en periode med mange omstillinger og stramme rammer.
Flere understreket hvor viktig det er at politikere og ansatte fortsetter det gode samarbeidet.
Eller som Ulf Rogneby (V) uttrykte det: “Når krybba er tom, bites hestene, sies det. Det er ikke tilfelle i denne stallen her”.
Dreier ressursene til helse og mestring
I budsjett 2025 og økonomi- og handlingsplanen for de neste fire årene er det en dreiing av ressurser til helse og mestring. Økningen omfatter blant annet kjøp av åtte langtidsplasser på Villa Skaar (i tråd med tidligere kommunestyrevedtak) og styrking av dagsentertilbudet på Lunner helse- og omsorgssenter.
Kommunestyret vedtok også å skjerme hjemmetjenesten for det foreslåtte kuttet på 400 000 kroner. Disse pengene er nå lagt inn igjen i budsjettet for 2025.
Skjermer skole, barnehage og kultur for kutt
Kommunestyret vedtok også å skjerme grunnskole og barnehage for innsparingstiltaket som var foreslått i budsjettet. Politikerne styrket i tillegg rammene til grunnskole med 450 000 kroner for 2025.
I tillegg ble det vedtatt å videreføre ordningen med skole-LOS. LOS-en jobber med elever på ungdomstrinnet som har stort fravær og strever med å komme på skolen.
Kommunestyret gikk inn for å fjerne den foreslåtte innsparingen til kultur ved å legge inn igjen 95 000 kroner i budsjett og økonomiplan.
Økonomi- og handlingsplanen, med budsjett 2025, finner du her i Framsikt.
Det ble ikke vedtatt noen endringer i forslaget til investeringer for den kommende fireårsperioden.
- Verbalvedtak
Verbalvedtak er et vedtak som ikke handler om å “flytte på tall” men om å be om nærmere utredning/redegjørelse av visse temaer.
Disse verbalvedtakene ble enstemmig vedtatt;
Om sykefravær (foreslått av Arbeiderpartiet)
Kommunedirektør bes om å forsterke arbeidet med å øke nærværet i kommunen. Kommunestyret ber kommunedirektør om å utarbeide en sak der det beskrives nærmere aktuelle tiltak som kan forsterkes eller innføres i arbeidet med å redusere sykefraværet.Om samarbeid med andre kommuner (foreslått av Arbeiderpartiet)
Kommunedirektøren bes om å igangsette en utredning der det vurderes om det er andre tjenester som kan være aktuelle for samarbeid med andre kommuner gjennom vertskommunesamarbeid eller annen samarbeidsform. Mulig samarbeid om barneverntjenester og administrative fellestjenester skal prioriteres i dette arbeidet.Om hjemmebesøk hos eldre (foreslått av Senterpartiet)
Vi ber om at det utredes muligheter og kostnader ved å etablere tilbud om individuelle hjemmebesøk etter fylte 75 i Lunner kommune, som et ledd i en bevisstgjøring, kartlegging og behov for fremtidig bosituasjon.Om omstilling (foreslått av Arbeiderpartiet)
Kommunedirektør bes i løpet av første kvartal om å legge fram en plan for hvordan vi kan fortsette nødvendig omstilling i Lunner. I dette arbeidet skal det legges fram en oversikt over ikke-lovpålagte oppgaver som kommunen pr. i dag prioriterer ressurser til.
Om fastlegeordningen (foreslått av Miljøpartiet De Grønne)
Kommunestyret ber kommunedirektøren evaluere fastlegeorganiseringen, herunder også vurdere hvilke muligheter et større fokus på 8.2-ordning gir med tanke på kostnadskontroll når vi rekrutterer nye leger. Det bes også om at det ses på løsninger for reduserte kostnader til vikarer, eksempelvis gjennom ordninger i samarbeid med våre nabokommuner. Kostnadsreduserende tiltak som krever politisk behandling oversendes kommunestyret. Øvrige tiltak innarbeides løpende.
Om nitrogenrensing av avløpsvann (foreslått av Høyre)
Utrede alternative måter å rense avløpsvannet for nitrogen i det nye renseanlegget på Harestua i Hovedplan VA i samarbeid med forsknings- og utdanningsinstitusjoner
- Gebyrer, betalingssatser og eiendomsskatt
Gebyrer, betalingssatser og eiendomsskatt
Gebyrer og betalingssatser for 2025 ble også vedtatt i dag. Disse gebyrene skal dekke kostnader for selvkostområder innenfor vann og avløp, byggesaker med flere.
Selvkost betyr at gebyrene skal dekke det det koster for kommunen å levere tjenesten - verken mer eller mindre. Kommunen har ikke anledning til å hente inntekter fra selvkostområdene til ordinær drift eller å flytte inntekter mellom selvkostområder.
Fra 2024 til 2025 er det foreslått en samlet gebyrøkning på 16,1 prosent for disse områdene. Årsaken til økningen er at materiellkostnadene for å drifte disse områdene har økt betrakelig - mye mer enn prisstigningen. I tillegg kommer økte renter og strømutgifter.
Ser en perioden 2025 til 2028 under ett, er gebyrøkningen samlet sett på 3,7 prosent årlig.
Egenbetalingen for trygghetsalarm, for de som ikke har alarmen av helsemessige årsaker, blir økt fra 390 til 430 kroner. Dette er lavere enn i det opprinnelige forslaget fra kommunedirektøren.Eiendomsskatten i Lunner blir ikke økt.
Her finner du oversikt over gebyrer og egenbetalinger.
NB: Noen gebyrer og egenbetalinger innen helse vedtas av staten, ikke kommunen. Dette blir lagt inn i oversikten når de nye satsene kommer.