Marianne Heske på Hadeland Glassverk

Kunstprosjektet for det nye helse- og omsorgssenteret

Kunst på det nye helse- og omsorgssenteret

Neste uke begynner montering av kunst i det nye helse- og omsorgssentert. Arbeidet med utsmykning startet allerede i forprosjektet, og har siden høsten 2019 hatt et stort fokus i byggeprosjektet. Kunstplanen for senteret ble vedtatt av politisk styringsgruppe i oktober i fjor. Kunsten vil bli montert fra og med uke 38 og frem til innflytting den 28.oktober.

Marianne Heske på Hadeland Glassverk
Marianne Heske og arbeidere under produksjon av glasshoder på Hadeland Glassverk
Et av glasshodene som blir en del av kunstverket "Perlekjedet"
Et av glasshodene som blie en del av kunstverket

Strukturen og kommunikasjonsmønsteret i det nye helse- og omsorgssenteret skal dekke mange funksjoner. Funksjonene har et klart hierarki, fra offentlig tilgjengelige arealer hvor det skal yre av liv, til de mest private og intime beboerrom. Når man går gjennom anlegget skal man oppleve kunsten som en helhet som gjenspeiler dette. Fra aktuell samtidskunst av høy kvalitet, til det kjente og trygge. De ulike verkene skal fungere harmonisk sammen, samtidig som de viser variasjon av kunstneriske uttrykksformer, materialer og teknikker. I valg av teknikker og uttrykk vil det bli tatt hensyn til hvilke områder som skal utsmykkes. Uttrykk og motivvalg skal være nøye gjennomtenkt og forholde seg til senterets ulike funksjoner.

Kunstutvalget, bestående av representanter fra ulike sektorer i kommunen, arkitekt og politikere, har gjennom kunstprosjektet blant annet valgt ut kunstnere til direkte oppdrag, blitt enige om plassering av kunstverk og løskunst.

  • Åpent areal i hovedgata – direkte oppdrag til Marianne Heske. Marianne Heske er en av Norges mest profilerte kunstnere. Heske har betydd mye for norsk kunstliv på grunn av sin stadige utforsking og utprøving av materialer og teknikker. Hun er særlig kjent for sine videomalerier, installasjoner og ulike prosjekter. 
  • Fotoprosjekt med naturmotiv fra Lunner ved trapp i hovedgata - direkte oppdrag til Mikkel McAlinden. Mikkel Magnus McAlinden  er en norsk billedkunstner og fotograf. Han anses som en av vår tids fremste norske fotokunstnerne. McAlinden arbeider fortrinnsvis i store formater. 
  • Direkte innkjøp av to store malerier av Olav Christopher Jenssen til hovedgata i 2. og 3. etasje. Olav Christopher Jenssen er en norsk billedkunstner Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi i Oslo. Jenssen regnes som en av de mest anerkjente nålevende norske kunstnere, med en betydelig internasjonal karriere. Han bor og arbeider i Berlin. 
  • Kunst på vegg i seremonirommet – direkte oppdrag til Anne Widén. Hun arbeider med skulptur, installasjoner, land art, tegning og foto, Hun bor på Gran, Hadeland, og finner materialer til sine skulpturer i nærområdet. Mange forbinder henne med hesteskulpturen Etter skeid, som hun fikk Weidemann-prisen for på Høstutstillingen i 2016.

Mertonsamlingen har blitt restuarert med nye rammer og glass og vil samles i det nye bygget, slik at den blir tilgjengelig for publikum. I tillegg vil noe av kunsten på nåværende sykehjem få nye rammer og glass og tas med til nytt bygg. Rådyrstatuen i rådyrhagen, kobberstatuen av pike i foajeen, treskjæringsarbeide, knytetepper og vevde tepper i tillegg til malerier og bilder er noe av det som tas med. I tillegg vil kjøpes inn noe ny løskunst.

Kunstplan for Lunner helse- og omsorgssenter finner du her: http://innsyn.lunner.kommune.no/mote/wfdocument.ashx?journalpostid=2019002310&dokid=4162&versjon=1&variant=A&