Hva er kommuneplanens arealdel?

Kommuneplanen er den overordnede planen for kommunen. Den består av to deler: en samfunnsdel og en arealdel. Kommuneplanens arealdel gir føringer for blant annet hvor det kan bygges nye boliger, hvor tett skal det være lov å bygge i de ulike områdene, hvilke områder som bør utvikles først, og hvor skal det være plass til ulike typer handels- og næringsvirksomhet.

Kommuneplanens arealdel har vært til politisk behandling flere ganger, og det har vært flere runder med innbyggermedvirkning. Nå skal revidert arealplan behandles av kommunestyret torsdag 23. mars. Deretter legges forslaget ut på offentlig høring.

Overordnede prinsipper

I kommuneplanens samfunnsdel er det en arealstrategi med overordnede prinsipper for hvordan kommunen skal bruke og utvikle arealene: 

  • Lunner skal ha levedyktige tettsteder, som gir grunnlag for befolkningsvekst og næringsaktivitet. Tettsteder og boligområder skal utformes på en måte som fremmer aktivitet og gjør stedene trygge og arealeffektive.
  • Tettstedsutvikling skal være i samsvar med etterspørselen i markedet. I tillegg til utvikling i tettstedene tillates utvikling av boenheter som underbygger grende-strukturen i kommunen.
  • Lunners særpreg med kulturlandskap og natur skal bevares. Hensyn til jordvern og naturmangfold på land og i vassdrag skal tillegges særlig stor vekt i utviklingsspørsmål.

I samfunnsplanen ligger det også flere andre føringer. I tilllegg skal kommuneplanens arealdel være i samsvar med en rekke nasjonale, regionale og lokale lover og retningslinjer. 

 

Forslaget til nye arealdel

På nettsidene våre om Kommuneplanens arealdel kan du lese hva som er hovedpunktene i forslaget til ny arealdel, blant annet forslag til områder for boligbygging, næringsutvikling med mer. 

Her finner du også plankart, planstrategi og flere andre dokumenter.

Hvordan har arbeidet foregått?

Revisjonen av arealdelen er et omfattende arbeid. Det starter med at kommunstyret vedtar et planprogram for revisjonen. Deretter blir alle grunneiere inviteret til å komme med innspill. Så blir innspillene vurdert av administrasjonen, og deretter behandler kommunestyret en såkalt "silingssak". Det betyr at de tar stilling til hvilke innspill som skal med videre i prosessen.

Etter "silingen" blir alle forslag bearbeidet og konsekvensutredet, før saken kommer tilbake til politikerne en gang til. Etter at kommunstyret har behandlet konsekvensutredningen av de ulike forslagene, har administrasjonen i kommunen utarbeidet et forslag til ny arealplan. 

Når forslaget er behandlet politisk, legger kommunestyret det ut på høring til innbyggere i kommunen og til offentlige instanser.