Nå skal politikerne jobbe videre med budsjett og økonomiplan jobbes og legge det ut på høring, før det behandles og vedtas i kommunestyret 12. desember.
- En bærekraftig økonomi er avgjørende for at Lunner kommune skal kunne opprettholde og videreutvikle tjenestetilbudet til innbyggerne både på kort og lang sikt. Vi har de to siste årene hatt betydelig høyere utgifter enn inntekter, og denne trenden må snus, understreket Erica Sanger-Elnæs i presentasjonen til kommunestyret i dag.
Det er særlig utgifter knyttet til barnevern, spesialundervisning, økonomisk sosialhjelp, generelt høyt prisnivå og høye renteutgifter som gjør at utgiftene har oversteget inntektene de siste to årene. Dette skjer samtidig med at behovet innenfor eldreomsorg øker kraftig.
- Vi må fortsatt gjøre tiltak for å ha en drift som er i balanse med budsjettet. Dette gjelder for alle tjenesteområdene våre. Men vi skal fortsatt levere gode og forsvarlige tjenester til innbyggerne i Lunner, sier kommunedirektøren.
Har gjort mye allerede
Kommunedirektøren understreket at arbeidet med å få balanse mellom inntekter og utgifter har kommet godt i gang i 2024, selv om det ligger an til et negativt driftsresultat i år. Hun peker på omstillingstiltakene innen helse, og at også mange andre tjenesteområder jobber med å tilpasse driften til ekstraordinær prisstigning på varer og tjenester.
- Mange ansatte har stått overfor krevende oppgaver, og jeg vil takke dere for jobben dere gjør, sa Sanger-Elnæs.
Dreier ressursene til helse
Regjeringen har tilført kommunene ekstra midler for 2025 som et bidrag til å håndtere det økte utgiftsnivået. For Lunners del utgjør dette cirka 7,3 millioner kroner. Likevel må kommunen redusere/omprioritere driften for å balansere budsjettet i 2025, og for å ha mulighet til å øke innsatsen på enkelte områder. Blant annet er det i budsjettet lagt inn kjøp av åtte institusjonsplasser, og flere forebyggende tiltak (se liste nedenfor).
Det generelle innsparingstiltaket på 1,2 prosent for kommunen som helhet er foreslått fordelt noe ulikt mellom de ulike tjenesteområdene. Helse og mestring får den minste reduksjonen i rammen (0,57 prosent), mens strategi og utvikling tar den største innsparingen (2,2 prosent). Strategi og utvikling dekker blant annet områdene administrasjon og politikk.
Styrking av dagsenteret og andre forslag til tiltak
Forslaget til budsjett og økonomiplan har to hovedfokusområder:
- økonomisk balanse i tjenestene, med en gradvis økning i driftsresultat/avsetning til sparing
- skape rom for omstillingstiltak og dreiing av innsatsen
- Det er viktig å skape rom for forebygging og folkehelse innenfor alle aldersgrupper, understreker kommunedirektøren
For å lykkes med forebygging, folkehelsetiltak og dreiing av tjenestene, foreslår kommunedirektøren disse tiltakene:
- styrking av dagsentertilbudet på 2,1 millioner kroner.
- implementering av plan for forebygging av omsorgssvikt og adferdsvansker på 1 million kroner.
- kommunens egenandel til Aktiv Sommer på 300 000 kroner - aktiviteter for barn og unge i sommerferien i regi av UngHadeland.
- Lunnerdagen, i henhold til kommunestyrets vedtak, 150 000 kroner
- innføring av velferdsteknologi i alle rom på Lunner helse- og omsorgssenter
Gebyrer og eiendomsskatt
Gebyrer innenfor selvkostområdene er lovregulert. Selvkost bygger på prinsippet om at brukerne av tjenestene skal betale det tjenestene faktisk koster. Gebyrer for vann, avløp, feiing og byggesak er eksempler på slike selvkostområder.
Fra 2024 til 2025 er det foreslått en samlet gebyrøkning på 16,1 prosent for disse områdene. Årsaken til økningen er at materiellkostnadene for å drifte disse områdene har økt betrakelig - mye mer enn prisstigningen. I tillegg kommer økte renter og strømutgifter.
Ser en perioden 2025 til 2028 under ett, er gebyrøkningen samlet sett på 3,7 prosent årlig.
Det er også foreslått å øke gebyrene (egenbetalingen) for transport til Bergosenteret og for trygghetsalarm for de som ikke har alarmen av helsemessige årsaker. Gebyrer og betalingssatser behandles i to trinn, og ved første behandling vedtok politikerne en merknad om at de er bekymret over den foreslåtte prisøkningen på trygghetsalarm, og vil vurdere denne nærmere i budsjettbehandlingen.
Det er ikke forslag om å øke eiendomsskatten.
Dette skjer videre
Nå skal politikerne jobbe videre med grunnlaget for økonomi- og handlingsplan og neste års budsjett. Etter at formannskapet har behandlet saken, legges den ut på høring slik at alle innbyggere i Lunner kan si sin mening.
Økonomi- og handlingsplan for 2025-2028, med budsjett for 2025 behandles og vedtas i kommunestyret 12. desember.