Hva er folkehelseprofilen?

Folkehelseprofilen, som utarbeides av Folkehelseinstituttet (FHI), gir et bilde av noen sider ved folkehelsen i kommuner og fylker. Profilen skal hjelpe kommunene med å få oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som påvirker den. FHI henter data fra statistikkbankene Kommunehelsa og Norgehelsa og fra Ungdata-undersøkelsen.

Bomiljø og sammenhengen mellom bomiljø og folkehelse er temaet for folkehelseprofilen 2023.

Bomiljø er viktig for folkehelsen

- Å bo i en egnet bolig i et godt bomiljø er et fundament for helse og livskvalitet, og det er grunnen til at vi løfter det fram i folkehelseprofilene. Kommunene kan med sine virkemidler bidra til at innbyggerne bor slik at de kan leve gode liv med mulighet for å delta i samfunnet, knytte kontakt med andre og utvikle og utfolde seg, sier Nora Rusås-Heyerdahl Folkehelseinstituttets redaksjon for folkehelseprofiler. 

FHI peker på at et stabilt bomiljø gir trygghet og mulighet for å knytte kontakt og delta aktivt i nærmiljøet. Forhold som kan ha betydning for stabiliteten i et bomiljø er

  • befolkningssammensetning
  • andel som leier bolig
  • variasjon i boligtyper
  • fysiske og sosiale miljøfaktorer
  • hvor attraktivt området er

Positive tall for Lunner

Folkehelseprofilen viser at Lunner kommune ligger over gjennomsnittet når det gjelder andel av befolkningen som eier bolig. Profilen viser også at det er færre ungdommer som oppgir at de bor trangt.

- Det er også interessant at Folkehelseinstituttet trekker fram hvor viktig det er i et folkehelseperspektiv å ha områder med variert boligtilbud, noe vi i Lunner er opptatt av å legge til rette for. Variasjon i boligtyper betyr at ulike grupper av befolkningen velger samme bomiljø og at de kan fortsette å bo der også når livsfasene endrer seg. Det skaper de stabile bomiljøene som er positive for folkehelsen, sier ordfører Harald Tyrdal.

Å bo et sted med god luftkvalitet og rent vann er også viktig i et folkehelseperspektiv. Her ligger Lunner godt over gjennomsnittet.

Ungdom er trygge, men savner flere møteplasser

Andelen ungdomsskoleelever som føler seg trygge i nærmiljøet er høyere i Lunner enn landsgjennomsnittet, mens andelen som er fornøyde med lokalmiljøet er lavere. Her har Folkehelseinstituttet hentet data fra Ungdata-undersøkelsen.

- Folkehelseprofilen viser at vi har en del ungdom i kommunen som opplever ensomhet, og som savner flere møteplasser. Dette skal vi jobbe videre med, både når det gjelder hvordan vi tenker utvikling av tettstedene våre, og ved å ha et godt samarbeid med frivillige lag og foreninger. Ikke minst må vi ha en god dialog med ungdommen når vi skal utvikle kommunen og skape gode møteplasser, kommenterer ordføreren.

Flere hovedtrekk

Her er flere hovedtrekk i folkehelseprofilen for Lunner, slik de er gjengitt i dokumentet fra Folkehelseinstituttet:

  • I aldersgruppen 45 år og eldre er andelen som bor alene lavere enn i landet som helhet.
  • Andelen barn som bor i husholdninger med vedvarende lav inntekt, er lavere enn i landet som helhet. Vedvarende lav husholdningsinntekt vil si at den gjennomsnittlige inntekten i en treårsperiode er under 60 prosent av median husholdningsinntekt i Norge.
  • Andelen ungdomsskoleelever som oppgir at de har høy tilfredshet med livet, er ikke signifikant forskjellig fra landsnivået. Andelen inkluderer de som svarer 8 eller høyere på en skala fra 0-10 der 0 er det verst mulige livet de kan tenke seg og 10 det best mulige. Tallene er hentet fra Ungdata-undersøkelsen.
  • Andelen ungdomsskoleelever som oppgir at de er svært eller litt fornøyde med lokalmiljøet, er ikke signifikant forskjellig fra landsnivået. Tallene er hentet fra Ungdata-undersøkelsen.
  • Andelen 17-åringer som oppgir at de trener sjeldnere enn ukentlig er ikke signifikant forskjellig fra landsnivået, vurdert etter resultater fra nettbasert sesjon 1 for gutter og jenter.
  • Forskjellen i forventet levealder mellom de som har grunnskole og de som i tillegg har videregående eller høyere utdanning, er mindre enn i landet som helhet. Forskjellen i forventet levealder mellom utdanningsgruppene er en indikator på sosiale helseforskjeller i kommunen.