Kraftfôr sveller i magen til dyra, og kan være dødelig. Derfor må du ikke fôre rådyr med kraftfôr.

Skjønner behovet for å hjelpe

Fallviltmannskap i Lunner har funnet flere døde rådyr med store mengder kraftfõr i magen. Kraftfôr er svært kraftig kost for rådyr som i all hovedsak beiter fiberrike og generelt næringsfattig kvister, knopper og vekster på vinteren. I noen tilfeller kan kraftfôr med lite protein benyttes som fôr, men dette forutsetter en tilvenningsperiode. 

- Det er forståelig at mange ønsker å hjelpe vilt som strever i krevende perioder, men det er viktig at det ikke settes i gang tiltak for å fõre ville dyr uten tilstrekkelig med kunnskap om regelverket, sykdomsfaren eller hva slag mat viltet har bruk for, understreker Landbrukskontoret for Hadeland og Nittedal.

Regler for fôring av vilt

Landbrukskontoret får stadig inn meldinger om at folk ønsker å fôre rådyr grunnet vanskelige forhold, og om observasjoner av rådyr som oppholder seg i hager og generelt nær bebyggelsen.

I utgangspunktet er det ikke lenger lov å drive fôring av ville hjortedyr. I 2016 ble det innført en ny forskrift for å begrense spredningen av Chronic wasting desease (CWD). CWD (også kalt skrantesjuke) er en smittsom sykdom som kan ramme hjortedyr som elg, hjort, rådyr og rein. Sykdommen er dødelig for dyrene.

- Selv om det ikke er påvist hjortedyr med skrantesyke på Hadeland, er det viktig å ha en føre var-holdning og unngå å samle hjortedyr på et mindre område. I forskriften står det at det er forbudt å legge ut fôr og slikkesteiner til ville hjortedyr, med visse unntak. Søknad om nødfôring av hjortevilt skal sendes til mattilsynet og ikke startes før godkjenning er gitt, opplyser landbrukskontoret.

Husk båndtvang!

21. januar i år ble det innført ekstraordinær båndtvang på grunn av spesielt vanskelige forhold for viltet. 

Fra 1. april til og med 20. august gjelder ordinær båndtvang.