Hva er bygdemiljøpakker?

Bygdemiljøpakkene skal bidra til å styrke distriktene med attraktive lokalsamfunn, næringsvekst og klimavennlig stedsutvikling.

Noe forenklet handler bygdemiljøpakkene om at Viken fylkeskommune «låner bort verktøykassen sin», og kan bidra med blant annet veiledning, nettverksbygging og plan- og strategiarbeid til å løse noen av de utfordringene de mindre kommunene har når det gjelder utvikling.

Fylkesrådet i Viken vedtok i juni 2021 at Aremark, Lunner og Rollag skulle være pilotkommuner i prosjektet etter å ha mottatt søknader fra 16 kommuner.

Hvordan jobber vi med bygdemiljøpakkene i Lunner?

I Lunner kommune har vi valgt å jobbe mest med områdene nord for Grua, som har Roa som sitt tettsted. Grunnen til det er at utfordringene med stedsutvikling i «Nordbygda» er veldig forskjellig her fra de nyere tettstedene Grua og Harestua. 

Prosjektet har derfor fokusert på stedsutvikling på Roa, muligheter for å komme seg til og fra aktiviteter, lokal næringsutvikling og bedre samarbeid om arrangementer. Det jobbes med følgende prosjekter:

  • Mobilitet i «Nordbygda»: Hvordan kan vi gjøre det lettere å komme seg rundt i bygda, uten bil? Vi gjennomfører undersøkelser om hvilke behov og utfordringer som finnes på området. Når det er gjort, skal vi finne og prøve ut ulike smarte løsninger som vil gjøre det lettere for alle som ikke kan kjøre bil selv.
     
  • «Frøystad i våre hjerter» handler om hvordan vi kan gjøre Frøystad til et godt samlingssted for alle i «Nordbygda». Prosjektet skal nå samle alle som har en interesse i området, for å komme med gode ideer til tiltak, utforming, fasiliteter og aktiviteter på Frøystad.
     
  • «Vår kulturhistorie» er et samarbeid mellom Lunner historielag, Kulturhistoriske Vestre Lunner, Husfliden, Grindvoll vel, Søndre Oppdalen vel – og alle andre organisasjoner som vil være med – for å lage samordnede arrangementer som viser fram vår felles historie. I første omgang handler det om kulturhistoriske dager på tvers av «Nordbygda» i forbindelse med kulturminnedagene i september 2023.

Dette jobber vi med nå

  • Trygg sykkelparkering og lading for el-sykler Lunner ungdomsskole og ved togstasjoner. Sykkelskap ble satt opp ved ungdomsskolen i juni 2023.
     
  • Spørreundersøkelse om forbedring av uteområdene på Frøystad. 
     
  • Kulturminnehelg i samarbeid med Lunner husflidslag, Lunner historielag, Kulturhistoriske Vestre Lunner, Grindvoll vel, Søndre Oppdalen vel og DNT Hadeland. Ble gjennomført 2. og 3. september 2023. 
     
  • Destinasjonsutvikling/reiseliv, inkluderer blant annet etablering av Friluftslivets hus på Harestua.