Nyhetsoversikt

solhatt barn lite bilde

Sol og sommervarme

Beskytt barnet ditt på varme sommerdager

Vi har noen varme og solrike dager - hvor mye tåler en liten baby?
På helsestasjonen får vi mange spørsmål om hvordan babyer og små barn takler sol og varme.


Sol og skygge
På fine dager søker vi ofte ut - og det er sunt å være mye ute! Men det er ikke nødvendigvis sunt å være for mye i solen, så ta dere tid til "solpauser".
Barns hud trenger beskyttelse mot sol. Barn har tynnere hud enn voksne og blir lettere solbrent. Lett, farget bomullstøy beskytter godt og anbefales fremfor solkrem, eller i kombinasjon med solkrem. Hud som ikke er beskyttet av tøy, smøres inn med solkrem. Solkremen (uten parfyme) bør minst ha faktor 15, fysisk solfilter som beskytter mot både UVB og UVA og den bør være vannfast hvis barna leker med/i vann. Smør barnet ofte, gjerne hver annen time. Bruk solbriller og solhatt! Og behold gjerne trøya på når de bader.
Barn under 6 måneder skal ikke utsettes for direkte sollys. Kos dere heller med skyggeliv! Barn oppsøker ofte skygge hvis de har mulighet for det.

Vann for å slukke tørsten når det er varmt?
Fullammede og selvregulerte barn får dekket sitt væskebehov gjennom amming, uansett hvor varmt det er. Morsmelk inneholder ca 88% vann. Tilby brystet ekstra dersom barnet virker tørst. Hvis barnet er tørst vil det drikke noen få slurker for å stille tørsten. Er det sultent vil det die lenger. Har barnet ditt begynt med fast føde, kan du med fordel tilby vann som drikke til maten. Barn over 6 måneder kan gjerne få vann som tørstedrikk, i tillegg til morsmelk og morsmelkserstatning. Følg med på signalene barnet ditt gir deg!

Er babyen kvikk og følger med?
De små har det fint når de ligger og pludrer. Er babyen sløv og stille, eller veldig sutrete, kan det være for varmt. Spebarn har umoden pusteregulering frem til de er 2-3 måneder gamle (premature enda lenger). Sørg for å holde dere i skyggen, ta gjerne en pause inne når det er som varmest mitt på dagen. Kanskje har dere en kjeller som er litt kjøligere, eller en vifte/varmepumpe-aircondition som kan settes på? Suger barnet godt? Har det gode tissebleier? Får du god øyekontakt når barnet er våkent?
Er du usikker, ta kontakt med oss på helsestasjonen!

Kan babyen sove ute i vogna i sommer?
Babyen kan gjerne sove ute, i skyggen og i frisk luft. Følg med på pust og hudfarge på de varmeste dagene. Dekk aldri vognåpningen med teppe, det øker risikoen for overoppheting. Har vognen lufteluke i kalesjen, bør den være åpen på varme dager.

Hva trenger babyen min å ha på seg av klær?
Lette, tynne bomullsklær - og bare tær! Det er ingenting i veien for at også små babyer kan være lettkledde i varmen. Ligger de i en lun vogn eller bag, ta av luen og la krøllene (?) lufte seg. Det kan være deilig å få sprelle med beina kun iført en liten body og en bleie. Bruk solhatt dersom barnet sitter i vogn, eller krabber rundt.
Kjenn i nakken, og på magen, om barnet kjennes passe varmt.

Gå aldri fra barn i bil
Temperaturen inne i en bil stiger veldig fort når det er varmt ute. Ta alltid barnet med deg - også om det sover eller du tenker at du bare blir borte noen minutter.

Kan babyen min ligge på magen når vi er ute?
Ja! Legg tilrette for motorisk variasjon! Ta med gym-matta ut (hvis du har)! Det er fint for bayen å ligge på forskjellige underlag.
Rull rundt, rull over på siden, ligg på magen, legg deg ned ved siden av og kikk dere rundt - vær sammen! Sosial kontakt stimulerer utviklingen.

 

Vil du vite mer? Klikk deg inn på linkene nedenfor.
Ammehjelpen
Helsebiblioteket: Solbeskyttelse - barn og sol
Norsk helseinformatikk: Gode råd om barn og sol